Tę sałatkę jem, gdy chcę schudnąć. Jest pyszna, sycąca i sprawia, że waga spada

Dodano:
Sałatka z kaszą pęczak na zimno Źródło: Shutterstock / nesavinov
Po ten smaczny posiłek sięgam nawet codziennie. Lekka, ale pożywna sałatka sprawia, że nie w głowie mi słodkie przekąski. Zamiast zachcianek mam mnóstwo energii i długo nie myślę o jedzeniu. To zasługa popularnej kaszy i kilku prostych dodatków.

Nie lubię się odchudzać, dlatego wymyśliłam patent na to, by jeść ze smakiem i tracić na wadze. Pomagają mi dania takie jak ta sałatka, w której łączę ze sobą wszystkie odpowiednie składniki. Kasza z fasolą i pestkami słonecznika to niezbędna dawka roślinnego białka i błonnika. Taki zestaw sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Gdy dokładam lekkie warzywa, świeże zioła i pyszny sos, bomba odżywcza jest gotowa.

Jak zrobić odchudzającą sałatkę z kaszy pęczak?

Przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy połączyć wszystkie składniki. W sałatce używam pęczaku jęczmiennego – jednej z najlepszych kasz na utratę wagi. Ma niski indeks glikemiczny, zapewnia długotrwałą sytość i pomaga uniknąć skoków glukozy we krwi. Gdy dorzucam czerwoną fasolę i pestki, powstaje wyjątkowo skuteczna i smaczna kombinacja.

Jeżeli chcę szybko stracić na wadze, gotuję więcej kaszy na zapas i jedynie wymieniam dodatki. Wybieram między innymi cieciorkę albo zieloną soczewicę zamiast fasoli, pestki zastępuję orzechami, a do ogórka dokładam też paprykę, pomidora czy ugotowaną fasolkę szparagową. Sałatkę jem przez kilka tygodni na obiad albo wczesną kolację i tylko patrzę, jak kilogramy lecą w dół.

Przepis: Sałatka z pęczaku i fasoli

Sycąca sałatka z kaszy jęczmiennej z czerwoną fasolą i warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
371 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki (1 opakowanie)
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOdcedź fasolę, przepłucz wodą i osącz. Ogórka wraz ze skórką pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a słonecznika podpraż na suchej patelni.
  2. Przygotowanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę, połącz z oliwą, octem, sosem sojowym i syropem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Mieszanie sałatkiWsyp do miski kaszę, fasolę, cebulę, słonecznika i natkę. Połącz składniki, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się ze sobą przegryzły.

Jak ugotować kaszę pęczak?

Pęczak to całe, niepołamane nasiona jęczmienia, które są mięsiste i przyjemne w gryzieniu. Kaszę gotuję z taką ilością wody, by została w całości wchłonięta. Dolewam ją w proporcji wynoszącej 3 szklanki na 1 szklankę ziarna. Kaszę najpierw płuczę, a odmierzoną wodę doprowadzam do wrzenia i solę. Wrzucam pęczak i gotuję bez mieszania na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec sprawdzam garnek i jeśli na dnie nie ma już wody, przykrywam go na kwadrans, by kasza całkiem napęczniała. Jeżeli chcę, by ziarna mniej się ze sobą sklejały, do gotowania dodaję łyżkę oleju.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...