Tę sałatkę jem, gdy chcę schudnąć. Jest pyszna, sycąca i sprawia, że waga spada
Nie lubię się odchudzać, dlatego wymyśliłam patent na to, by jeść ze smakiem i tracić na wadze. Pomagają mi dania takie jak ta sałatka, w której łączę ze sobą wszystkie odpowiednie składniki. Kasza z fasolą i pestkami słonecznika to niezbędna dawka roślinnego białka i błonnika. Taki zestaw sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Gdy dokładam lekkie warzywa, świeże zioła i pyszny sos, bomba odżywcza jest gotowa.
Jak zrobić odchudzającą sałatkę z kaszy pęczak?
Przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy połączyć wszystkie składniki. W sałatce używam pęczaku jęczmiennego – jednej z najlepszych kasz na utratę wagi. Ma niski indeks glikemiczny, zapewnia długotrwałą sytość i pomaga uniknąć skoków glukozy we krwi. Gdy dorzucam czerwoną fasolę i pestki, powstaje wyjątkowo skuteczna i smaczna kombinacja.
Jeżeli chcę szybko stracić na wadze, gotuję więcej kaszy na zapas i jedynie wymieniam dodatki. Wybieram między innymi cieciorkę albo zieloną soczewicę zamiast fasoli, pestki zastępuję orzechami, a do ogórka dokładam też paprykę, pomidora czy ugotowaną fasolkę szparagową. Sałatkę jem przez kilka tygodni na obiad albo wczesną kolację i tylko patrzę, jak kilogramy lecą w dół.
Przepis: Sałatka z pęczaku i fasoli
Sycąca sałatka z kaszy jęczmiennej z czerwoną fasolą i warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 371 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
- 1 i 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki (1 opakowanie)
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOdcedź fasolę, przepłucz wodą i osącz. Ogórka wraz ze skórką pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a słonecznika podpraż na suchej patelni.
- Przygotowanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę, połącz z oliwą, octem, sosem sojowym i syropem. Dopraw solą i pieprzem.
- Mieszanie sałatkiWsyp do miski kaszę, fasolę, cebulę, słonecznika i natkę. Połącz składniki, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się ze sobą przegryzły.
Jak ugotować kaszę pęczak?
Pęczak to całe, niepołamane nasiona jęczmienia, które są mięsiste i przyjemne w gryzieniu. Kaszę gotuję z taką ilością wody, by została w całości wchłonięta. Dolewam ją w proporcji wynoszącej 3 szklanki na 1 szklankę ziarna. Kaszę najpierw płuczę, a odmierzoną wodę doprowadzam do wrzenia i solę. Wrzucam pęczak i gotuję bez mieszania na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec sprawdzam garnek i jeśli na dnie nie ma już wody, przykrywam go na kwadrans, by kasza całkiem napęczniała. Jeżeli chcę, by ziarna mniej się ze sobą sklejały, do gotowania dodaję łyżkę oleju.