Dwa składniki, 10 minut i kolacja gotowa. Gdy robię tę zdrową pastę, wszyscy jedzą ją na wyścigi
Gdy wszystkim znudzi się hummus, biorę inne nasiona i robię równie zdrową i smakowitą pastę na kanapki. Zwykle stawiam na białą fasolę. Zawiera dużo białka, błonnika i witamin. Ma też niski indeks glikemiczny. Efekty widzę po sobie. Gdy jem posiłki z tym składnikiem, nie mam napadów głodu i łatwiej mi utrzymać wagę.
Jak zrobić pastę z buraków i fasoli?
To banalnie proste. Blenduję dwa składniki z dodatkami smakowymi i gotowe. Buraki uprzednio gotuję w mundurkach albo piekę. Wolę tę drugą metodę, bo miąższ ma wtedy mniej wilgoci i pasta nie jest wodnista.
Gdy tylko mogę, gotuję fasolę w domu. Wychodzi taniej i zdrowiej, bo unikam jedzenia produktu z puszki. Wyściółka takiego opakowania zawiera szkodliwe związki, które przenikają do zalewy. Można częściowo je usunąć, płucząc nasiona wodą.
Do pasty śniadaniowej niekoniecznie trzeba dokładać czosnek, ale bez niego nie jest tak aromatyczna. Świetnym dodatkiem są także 1-2 łyżki gotowego chrzanu. Nie używam go często, ale zawsze serwuję moje smarowidło z grubą warstwą posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku. Lubię też skropić zioła oliwą.
Przepis: Pasta z pieczonych buraków i fasoli
Kremowe smarowidło kanapkowe z pieczonym burakiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 121 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni upieczony burak
- 1 i 1/2 szklanki fasoli z puszki (1 opakowanie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój buraka w kostkę. Fasolę odcedź, opłucz przegotowaną wodą i dobrze osącz na sicie. Czosnek przepuść przez praskę.
- Robienie pastyZblenduj buraka z fasolą i resztą składników oprócz soli i pieprzu, po czym zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku.
Jak upiec buraki do pasty?
Całe, nieobrane bulwy zawijam w folię aluminiową i piekę 45-60 minut w temperaturze 200 stopni, natomiast kawałki trzymam w piecu przez 20-30 minut. Jak odkryłam, pokrojenie warzywa przed włożeniem do pieca ma swoje zalety. Nie tylko oszczędzam czas, ale też mogę polać buraki octem balsamicznym z miodem i oliwą, by lekko skarmelizowały. Są wtedy mięsiste i mają najwięcej smaku.
Pieczone bulwy robię wcześniej w większej ilości i wykorzystuję w innych daniach, zwłaszcza w pastach, sałatkach, zupach i jednogarnkowych daniach w sosie. Często pakuję je na gorąco do wyparzonych słoików i trzymam w lodówce, a także zamrażam porcje pokrojonego miąższu.
Jak zrobić pastę z buraka inaczej?
Jednym z najbardziej klasycznych dipów z tego warzywa jest hummus buraczany. Pieczone lub gotowane buraki łączy się także z innymi nasionami roślin strączkowych, a ponadto z warzywami, serami i innymi składnikami. To najczęściej:
- biały ser twarogowy, również wędzony,
- ser feta lub inny solankowy,
- jajka ugotowane na twardo
- suszone pomidory z oleju i ser,
- dojrzałe awokado,
- orzechy włoskie,
- pestki słonecznika.