Kanapki z tą pastą znikają w minutę. Sekret smaku kryje się w popularnym serze

Dodano:
Pasta serowa do chleba Źródło: Shutterstock / Victoria P.
Kanapki z tą pastą schodzą jedna za drugą. Sekret receptury to popularny ser pleśniowy o łagodnym, ale zdecydowanym smaku. Kremowe smarowidło jest tak dobre, że muszę chować je w lodówce, by cokolwiek dla mnie zostało.

Gdy po raz pierwszy spróbowałam obazdy (tradycyjnej bawarskiej pasty serowej z camemberta, masła, cebuli i przypraw), miałam ochotę jeść ją prosto łyżką. Pasta o niemieckim rodowodzie sprawdza się nie tylko jako dodatek do pieczywa, krakersów czy precli. Ja uwielbiam łączyć ją z daniami z ziemniaków. Frytki, pieczone kartofelki czy placki smakują z nią przewybornie.

Jak zrobić pastę serową do kanapek?

To smarowidło nie wymaga specjalnego przygotowania, bo wystarczy rozdrobnić i połączyć wszystkie składniki. W oryginalnym przepisie zawsze używa się kminku, który ożywia smak i poprawia trawienie. Zamiast mielonej przyprawy można wziąć łyżeczkę całych nasion, a jeśli ktoś ich nie lubi, warto zrezygnować z tego dodatku.

Niekoniecznie trzeba też wybierać camembert, ponieważ można zastąpić go serem brie. Część camemberta można również zastąpić serem kremowym lub limburgerem (półmiękkim serem podpuszczkowym z mleka krowiego, o bardzo intensywnym zapachu i pikantnym smaku).

Przepis: Pasta z camemberta

Kremowa pasta z sera pleśniowego z aromatycznymi dodatkami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
194 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g sera camembert
  • 50 masła
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 łyżki piwa pszenicznego lub innego, ew. wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój ser w kostkę, posiekaj drobno cebulę i szczypiorek.
  2. Mieszanie pastyDo sera wrzuć miękkie masło i rozgnieć razem za pomocą widelca albo zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę, dopraw papryką oraz solą i pieprzem. Jeżeli pasta jest za gęsta, rozcieńcz ją małą ilością piwa lub wody. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Przepis na pastę z żółtego sera

Smaczny dip przygotowuję też ze startego sera żółtego. Do porcji 150 g dokładam 2-3 łyżki jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany 12% i łyżkę majonezu. Jeśli używam tego lekkiego, biorę go 2-3 razy więcej niż w przepisie.

Dla smaku dodaję nie tylko sól i pieprz, ale także rozdrobnione składniki w różnych kombinacjach, m.in.:

  • 1-2 ząbki świeżego czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej albo ostrej papryki,
  • mała cebula,
  • 1/2 szklanki rzodkiewek,
  • posiekany ogórek kiszony lub konserwowy,
  • połówka marynowanej papryki,
  • 3 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 1/4 szklanki podprażonych orzechów włoskich,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół, np. szczypiorku czy natki pietruszki.

Jak zrobić pastę serowo-jajeczną?

W tej wersji dipu na 100-150 g startego sera bierze się 2-4 jajka na twardo, 2 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, świeży czosnek i szczypiorek. Żółty ser można zastąpić także tym białym.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...