Kanapki z tą pastą znikają w minutę. Sekret smaku kryje się w popularnym serze
Gdy po raz pierwszy spróbowałam obazdy (tradycyjnej bawarskiej pasty serowej z camemberta, masła, cebuli i przypraw), miałam ochotę jeść ją prosto łyżką. Pasta o niemieckim rodowodzie sprawdza się nie tylko jako dodatek do pieczywa, krakersów czy precli. Ja uwielbiam łączyć ją z daniami z ziemniaków. Frytki, pieczone kartofelki czy placki smakują z nią przewybornie.
Jak zrobić pastę serową do kanapek?
To smarowidło nie wymaga specjalnego przygotowania, bo wystarczy rozdrobnić i połączyć wszystkie składniki. W oryginalnym przepisie zawsze używa się kminku, który ożywia smak i poprawia trawienie. Zamiast mielonej przyprawy można wziąć łyżeczkę całych nasion, a jeśli ktoś ich nie lubi, warto zrezygnować z tego dodatku.
Niekoniecznie trzeba też wybierać camembert, ponieważ można zastąpić go serem brie. Część camemberta można również zastąpić serem kremowym lub limburgerem (półmiękkim serem podpuszczkowym z mleka krowiego, o bardzo intensywnym zapachu i pikantnym smaku).
Przepis: Pasta z camemberta
Kremowa pasta z sera pleśniowego z aromatycznymi dodatkami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 194 w każdej porcji
Składniki
- 250 g sera camembert
- 50 masła
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1-2 łyżki piwa pszenicznego lub innego, ew. wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój ser w kostkę, posiekaj drobno cebulę i szczypiorek.
- Mieszanie pastyDo sera wrzuć miękkie masło i rozgnieć razem za pomocą widelca albo zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę, dopraw papryką oraz solą i pieprzem. Jeżeli pasta jest za gęsta, rozcieńcz ją małą ilością piwa lub wody. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Przepis na pastę z żółtego sera
Smaczny dip przygotowuję też ze startego sera żółtego. Do porcji 150 g dokładam 2-3 łyżki jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany 12% i łyżkę majonezu. Jeśli używam tego lekkiego, biorę go 2-3 razy więcej niż w przepisie.
Dla smaku dodaję nie tylko sól i pieprz, ale także rozdrobnione składniki w różnych kombinacjach, m.in.:
- 1-2 ząbki świeżego czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
- 1/4 łyżeczki słodkiej albo ostrej papryki,
- mała cebula,
- 1/2 szklanki rzodkiewek,
- posiekany ogórek kiszony lub konserwowy,
- połówka marynowanej papryki,
- 3 łyżki zielonych oliwek,
- 2 łyżki kaparów,
- 1/4 szklanki podprażonych orzechów włoskich,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1/2 szklanki posiekanych ziół, np. szczypiorku czy natki pietruszki.
Jak zrobić pastę serowo-jajeczną?
W tej wersji dipu na 100-150 g startego sera bierze się 2-4 jajka na twardo, 2 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, świeży czosnek i szczypiorek. Żółty ser można zastąpić także tym białym.