Z kukurydzy robię zupę tak kremową, że każdy pyta o mój patent

Dodano:
Zupa z kukurydzy z warzywami Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Taką zupę jadłam kiedyś w restauracji. Była niezwykle jedwabista i tak delikatna, że nie mogłam się nadziwić. Zaczęłam szukać przepisu. Nie wyszła mi jednak idealna, dopóki nie odkryłam sposobu na kukurydzę. Polecam go wszystkim, bo efekt jest fenomenalny.

Kukurydza to jedno z moich ulubionych warzyw. W sezonie mogę jeść ją codziennie, obgryzając ugotowane kolby. Często odcinam od nich nasiona i dodaję do różnych potraw. W tej zupie trzeba jednak przygotować je w inny sposób, jeszcze surowe dusząc w śmietanie. To właśnie ten krok sprawia, że moja zupa ma tyle finezji.

Jak zrobić zupę z kukurydzy z ziemniakami?

W tym daniu potrzebna jest surowa kukurydza. Można wziąć ją z mrożonki, choć trzeba wcześniej wyjąć, by odtajała. Najlepiej oddzielić ziarna ręcznie z kaczanów, bo nierównomiernie pocięta uwalnia więcej skrobi. Zupa nie wyjdzie już tak dobrze z kukurydzą z puszki, dlatego nie rekomenduję tego rozwiązania.

W klasycznej recepturze często uwzględnia się boczek lub bekon. Wrzuca się go na patelnię na samym początku smażenia, po czym odkłada na bok, a wytopionym tłuszczem zastępuje olej. Jednak moja zupa jest już tak bogata, że przeważnie rezygnuję z tego kroku.

Przepis: Zupa z kukurydzy z warzywami

Kremowe danie z ziarnami kukurydzy, ziemniakami, papryką i szczypiorkiem

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
373 w każdej porcji

Składniki

Na kukurydzę:

  • 250 g mrożonej kukurydzy w ziarnach
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej

Na zupę:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra papryka (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kukurydzyUmieść w garnku kukurydzę ze śmietaną, cukrem i masłem, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj, mieszając, przez około 3 minuty, aż masło się roztopi. Osobno połącz mleko z mąką za pomocą rózgi i wlej mieszankę do kukurydzy, nie przerywając mieszania. Gotuj 4-5 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Przygotowanie warzywObierz ziemniaki i pokrój na kawałki, cebulę drobno posiekaj, paprykę potnij w małe kostki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Gotowanie zupyRozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i ziemniaki, podsmażaj 3 minuty, po czym dorzuć paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj czosnek, a następnie kukurydzę i bulion. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. papryką, po czym duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, często mieszając. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej podgrzaną osobno śmietanę i wsyp ser. Dokładnie połącz składniki. Podawaj zupę posypaną szczypiorkiem.

Co zrobić z kukurydzy?

Surowe ziarna można wykorzystać podczas przygotowania różnych potraw, między innymi takich, jak:

  • Zupy – poza tą ze śmietaną najpopularniejszy jest krem z kukurydzy, ale warzywo to pasuje także do zupy dyniowej, meksykańskiej, curry czy jarzynowej.
  • Sosy warzywne – nasiona dobrze komponują się między innymi z pomidorami, papryką, marchewką, zielonym groszkiem, ziemniakami, dynią, cukinią, cebulą, czosnkiem czy szpinakiem.
  • Dania z ryżem czy makaronem – oprócz warzyw dobrym towarzystwem dla kukurydzy są zwłaszcza kurczak, indyk, wieprzowina, boczek, szynka, jajka, tuńczyk, łosoś, owoce morza, fasola czy żółty ser.

W wielu daniach używa się zarówno kukurydzy surowej, jak i gotowanej lub konserwowej. Natomiast w sałatkach, surówkach, omletach, jajecznicy czy placuszkach zwykle wykorzystuje się ziarna gotowe do spożycia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...