Smażę mięso mielone i wrzucam jajko. Dodaję gotowe składniki i w 20 minut mam obiad
Gdy nie mam czasu na wymyślny obiad, robię go raz-dwa z tego, co znajdę w lodówce. Został mi ryż? Już smażę mięso i wyciągam warzywa z zamrażarki. Aby nie było nudno, danie robię w stylu azjatyckim. Wystarczy kilka przypraw i mogę zjeść posiłek, jak z orientalnego baru, ale o wiele zdrowszy.
Jak przygotować smażony ryż z jajkiem i kurczakiem?
To szybkie danie robię z mięsa mielonego, najchętniej z udek kurczaka, bo jest bardziej soczyste niż to z piersi. Pod koniec smażenia wrzucam do niego jajko. Choć w klasycznych chińskich przepisach ścina się je osobno, oszczędzam czas i otrzymuję podobny efekt. Tak przygotowane składniki dorzucam do podsmażonych warzyw i dodaję ryż. Najchętniej wybieram aromatyczną odmianę, np. jaśminowy albo basmati, ale sprawdza się też każdy inny. Można użyć również ryżu brązowego, czerwonego albo dzikiego. Potrawę podaję z porcją świeżego szczypiorku i podprażonym, białym sezamem.
Przepis: Smażony ryż z jajkiem i kuczakiem
Szybkie danie z patelni to mieszanka ryżu z mielonym mięsem kurczaka, jajkiem i kawałkami warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Chińska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 509 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 i 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 200 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie mięsaRozgrzej połowę oleju na patelni, wrzuć mielone mięso i posiekaną papryczkę. Podgrzewaj, rozbijając kurczaka łopatką na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem i smaż jeszcze przez około 4 minuty, po czym dodaj rozmącone jajka i mieszaj dalej, by je rozdrobnić. Gdy się zetną, zdejmij zawartość patelni na talerz.
- Przygotowanie warzywWlej na patelnię resztę oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Wtedy wrzuć zamrożone warzywa. Podgrzewaj około 3 minut, a gdy rozmarzną, dodaj zgnieciony czosnek, imbir i szczypiorek. Trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę.
- Łączenie składnikówPrzenieś mięso do warzyw, dodaj ryż, ocet i sos sojowy, dopraw sola i pieprzem. Połącz składniki i podgrzewaj chwilę, aż ryż będzie gorący.
Jak ugotować ryż na sypko?
Ryż do smażenia na patelni nie może być kleisty. Ugotowany w niewłaściwy sposób łatwo się zbryla i jest trudny do rozdrobnienia. Nie widać też pojedynczych ziarenek, a to podstawa. Trzeba więc przygotować go na sypko. Robię to w trzech krokach.
Płukanie
Zaczynam od płukania odmierzonego szklanką ryżu. W ten sposób usuwam wolną skrobię, która działa jak klej. Zamiast sitka używam do tego garnka, w którym raz po raz zalewam ziarna wodą. Mieszam ręką, po czym zlewam płyn. Czynność powtarzam, aż woda będzie klarowna.
Odmierzanie wody
Kluczowa jest odpowiednia ilość wody. Zgodnie z zaleceniami dodaję jej 1,5 raza więcej niż ryżu, czyli na przykład 3 szklanki na 2 szklanki ziaren.
Gotowanie bez mieszania
Garnek stawiam na gaz i solę wodę, czasem wlewam łyżkę oleju. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut, aż ryż wchłonie wodę. Wyłączam palnik i zostawiam na 5-10 minut. Teraz wystarczy go przemieszać.