Proste składniki zmieniam w pyszną pastę. Rano kanapki znikają jak szalone
Brak czasu to nie wymówka, by ominąć śniadanie. W takich sytuacjach często serwuję pastę do chleba. Mieszam właściwe składniki i zbilansowany posiłek mam gotowy. Mój ulubiony przepis łączy tuńczyka z jajkiem na twardo i warzywami.
Jak zrobić pastę z tuńczyka z jajkiem i papryką?
Warto wybrać tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, a także dobry, dość tłusty majonez, który spoi składniki. W mojej recepturze zestawiam rybę z posiekaną cebulką i kwaśnym ogórkiem, co znakomicie podbija jej smak. Z dodatkiem jajka pasta jest bardziej sycąca, natomiast papryka i natka działają odświeżająco, uzupełniając całość.
Przepis: Pasta z tuńczyka, jajek i papryki
Pożywny dodatek do chleba z tuńczyka w puszce z jajkami na twardo i świeżymi warzywami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 186 w każdej porcji
Składniki
- 120 g osączonego tuńczyka z puszki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mały ogórek kiszony lub małosolny
- 1/2 małej cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- 5 łyżek majonezu
- 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozdrobnij tuńczyka widelcem, posiekaj jajka, pokrój jak najdrobniej ogórka, cebulę oraz paprykę (odłóż nieco tej żółtej do dekoracji).
- Mieszanie pastyPołącz wszystkie składniki, doprawiając do smaku na samym końcu przygotowania. Podawaj na pieczywie z posiekaną papryką.
Jakie warzywa do pasty z tuńczyka?
Smaczne smarowidło z tuńczyka można przygotować z różnymi warzywami i dodatkami. Składniki trzeba bardzo drobno posiekać. Oprócz tych użytych w przepisie pasują tu między innymi:
- ogórek świeży,
- seler naciowy,
- szczypiorek,
- koperek,
- czosnek,
- awokado,
- papryka konserwowa,
- kukurydza konserwowa,
- oliwki.
Majonez można natomiast zastąpić kwaśną śmietaną albo gęstym jogurtem greckim. Innym spoiwem może być kremowy serek, a także bardzo dojrzałe awokado ze słodką musztardą.
Jak zrobić pastę z tuńczyka i białego sera?
Popularny wariant pasty z tej ryby często zawiera twaróg zamiast jajek, choć można użyć tych składników naraz. Najlepszy będzie półtłusty albo pełnotłusty ser w klinku. Trzeba rozdrobnić go widelcem i już można mieszać z rybą i dodatkami. Sprawdzą się zwłaszcza musztarda i wszelkie zioła. W przypadku twarogu z większą zawartością tłuszczu majonez można zastąpić jogurtem. Do tej kompozycji pasuje zwłaszcza kiszony ogórek.
Wariacją będzie pasta z twarogu wędzonego, a w wersji bezmlecznej – z wędzonego tofu. W tej ostatniej szczególnie przyda się majonez, który wzbogaci smak chudego z natury serka sojowego, dodając mu też tłuszczu.