Lepsze niż mięso, banalnie proste i gotowe w 15 minut. Zakochasz się w tych kotletach

Dodano:
Kotlety z ciecierzycy Źródło: Shutterstock / Kotlety z ciecierzycy
Kto ich spróbuje, nie może się nadziwić. Te kotleciki smakują jak mielone, ale są całkowicie jarskie. Smażę je i podaję jak klasyczne danie. Jest równie pysznie, ale znacznie zdrowiej. Zajada się cała rodzina.

Nie wszystkie bezmięsne kotlety są tak dobre, jak oryginał. Aby naprawdę się udały, wystarczy jednak użyć dobrej bazy. Sprawdziłam, że w tej roli świetnie sprawdza się gotowana cieciorka. Nasiona mają przyjemny smak z orzechową nutą, a usmażone z cebulą, czosnkiem i przyprawami naprawdę przypominają mięso.

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

Zrobienie ich jest łatwiejsze, niż myślisz. Najszybciej jest rozdrobnić nasiona blenderem, ale znacznie lepszy efekt daje ich zmielenie w maszynce do mięsa razem z cebulą, ziołami i czosnkiem. Zamiast pasty otrzymuję wtedy drobiny, co genialnie poprawia konsystencję mielonych. Jeśli zależy mi na lepszym wyglądzie, kotleciki formuję za pomocą stalowego pierścienia. Gdy jednak się spieszę, lepię je w dłoniach. Gotowe do smażenia są już w kwadrans, a potem pracy nie ma już wiele.

Przepis: Kotlety z ciecierzycy z ziołami

Aromatyczne kotleciki z gotowanej cieciorki smażone w tartej bułce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szkl. posiekanego koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyZblenduj cieciorkę, dodając ew. nieco wody z gotowanie, jeśli nie da się rozdrabniać. Zetrzyj cebulę na tarce i zgnieć ząbek czosnku. Połącz te składniki z ziołami, dodaj jajko i łyżkę tartej bułki, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  2. SmażenieZ masy uformuj okrągłe kotleciki i obtocz w pozostałej bułce. Wykładaj na rozgrzany olej i smaż 4-5 minut, a gdy się zarumienią, obracaj i smaż kolejne 4-5 minut. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku.

Z czego zrobić kotlety bezmięsne?

Ich podstawą mogą być też inne nasiona strączkowe niż cieciorka. Mnóstwo smaku ma zielona i brązowa soczewica. Dzięki temu, że ziarenka są ze skórką, konsystencja mielonych znacznie się poprawia. Można też wykorzystać białą lub czerwoną fasolę, soję czy obłuszczoną soczewicę czerwoną. Ta jednak gotuje się na papkę, dlatego do kotletów trzeba włączyć składniki poprawiające strukturę. Idealnie pasują tu starta marchewka albo burak, posiekana cebula, podgrzany i odciśnięty szpinak czy rozdrobnione i podsmażone boczniaki. Możliwości jest mnóstwo, dlatego warto eksperymentować.

Jak zrobić jarskie mielone z piekarnika?

Kotleciki można piec, dzięki czemu nie wchłaniają tyle tłuszczu i są jeszcze lżejsze. Tę metodę preferuję ze względu na mniejszą ilość pracy. Wystarczy wrzucić blachę do piekarnika i zaczekać. Uformowaną masę układam na natłuszczonym pergaminie i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Jeśli piec nie ma dobrego grzania góra-dół, w połowie czasu kotlety trzeba odwrócić na drugą stronę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...