Ścieram dwa warzywa i smażę placki. Znikają z talerzy szybciej niż ziemniaczane
Nawet najlepsze klasyki mogą się w końcu znudzić. W takich sytuacjach eksperymentuję z przepisem. Receptury placków ziemniaczanych z dynią nie wymyśliłam sama, ale wciąż były dla mnie wielkim odkryciem. I nie tylko dla mnie – smakują każdemu, kto ich spróbuje.
Jak przygotować placki z dyni i ziemniaków?
Pracy nie ma tu dużo. Ścieram warzywa, mieszam masę i wrzucam na patelnię. Z dodatkiem jajka i mąki placki są zwarte i można łatwo je usmażyć. Warto jednak dokładnie odważyć składniki. Co istotne, w przepisie podałam ilość dyni i ziemniaków już po obraniu.
Przepis: Placki dyniowo-ziemniaczane
Danie ze startych warzyw, które szybko robi się na patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 300 g miąższu dyni
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywDynię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij miąższ, by pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Mieszanie masyWymieszaj dokładnie starte warzywa z cebulą, dodając jajka, mąkę, sól, cukier i pieprz.
- SmażenieRozgrzej na patelni tyle oleju, by przykrył dno. Nakładaj porcje masy łyżką i dociskaj, by je rozpłaszczyć. Zależnie od grubości smaż placki 3-5 minut na stronę, aż się zrumienią, ale nie przypalą.
Co się dodaje do placków z dyni i ziemniaków?
Przepis można urozmaicić, dorzucając startą marchewkę. Smak dania podkręci posiekany czosnek i starty imbir, choć ja częściej stawiam na gałkę muszkatołową. Nie zawsze zagęszczam masę samą mąką pszenną, bo często mieszam ją pół na pół z ziemniaczaną. Jest jeszcze receptura z jogurtem. Dodając go do warzyw, trzeba jednak zwiększyć ilość zagęstnika.
Istnieje ponadto wiele wersji potrawy, w których łączy się gotowane ziemniaki z pieczoną dynią i podsmażoną cebulą. Placki nie mają jednak tak bogatej konsystencji, jak w przypadku użycia surowych warzyw. Różnią się też smakiem, który jest mniej wyrazisty i bardziej płaski.
Jak upiec placki z dyni?
Placuszki z piekarnika są znacznie lżejsze niż te z patelni, bo nie wchłaniają wiele tłuszczu. Przygotowanie ich trwa nieco dłużej, ale są równie pyszne. Masę wykłada się na natłuszczony pergamin, a następnie piecze w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Z czym jeść placki z dyni?
Danie warto polać kwaśną śmietaną, jogurtem lub białym dipem z czosnkiem i ziołami. Inną opcją jest gulasz, chili z fasolą albo po prostu sos pomidorowy. Do placków pasuje świeża surówka albo sałatka z pomidorów i cebuli. Są świetne również na słodko, np. cukrem, miodem, konfiturą albo roztopioną czekoladą.