Piekę paprykę i dorzucam włoskie dodatki. Wszyscy proszą o tę obłędną sałatkę

Dodano:
Sałatka z pieczonej papryki Źródło: Shutterstock / Anna_Pustynnikova
Pieczona papryka jest lżej strawna niż surowa, dlatego na rodzinnych obiadach serwuję tylko taką. Ostatnio wszyscy proszą o włoską sałatkę, w której jest głównym składnikiem. Dorzucam produkty ze słoika i mogę podawać na stół.

Gdy mam nadmiar papryki, szybko ją przerabiam. Szkoda, by się zepsuła, a tak mam półprodukt do posiłków na kolejne dni. Warzywa wkładam do piekarnika, a z upieczonych łatwo zdejmuję skórę. Pakuję do szklanych pudełek i chowam do lodówki. W ten sposób w każdej chwili mogę wyczarować pyszną i zdrową potrawę.

Jak zrobić włoską sałatkę z pieczonej papryki?

To smakowite danie z papryki z nutą dymu robi się w kilka minut z upieczonego warzywa. Niezbędne dodatki to dobra oliwa, oliwki, kapary i jabłka kaparów, czyli ich owoce, oraz zioła. Dla lepszego smaku używam zawsze oliwy czosnkowej. Gdy jej nie mam, biorę zwykłą i dodaję pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Zamiast pietruszki często wybieram bazylię, tymianek lub oregano. Sałatkę serwuję najczęściej z pieczonym mięsem lub grillowaną rybą.

Przepis: Sałatka z pieczonej papryki z oliwkami i kaparami

Aromatyczna włoska przystawka z czerwonej papryki z piekarnika

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
179 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 duże żółte papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka oliwek kalamata lub innych bez pestek
  • 1/2 szklanki kaparów
  • 1/4 szklanki jabłuszek kaparów
  • 4 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie paprykiStrączki papryki rozkrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i posmaruj oliwą. Ułóż połówki papryki przeciętą stroną do dołu na blaszce przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 20-30 minut, aż skóra się przypali i będzie odchodzić od miąższu. Przełóż do miski i przykryj na 15-30 minut. Następnie ostudź, obierz rękami i pokrój w paski.
  2. Mieszanie sałatkiPołącz kawałki papryki z resztą składników i posiekaną natką pietruszki. Dla najlepszego smaku odstaw na kilka godzin i wtedy podawaj.

Do czego służy papryka pieczona?

Ten dodatek sprawdza się w ogromnej liczbie zastosowań. To nie tylko sałatki, które komponuje się z pomidorami, cebulą, czosnkiem, karczochami, serem, pieczonym czy grillowanym bakłażanem albo cukinią, a także ziemniakami czy makaronem. Upieczony miąższ warto położyć na kanapkę albo pizzę, jak również wykorzystać w innych daniach:

  • Zupy – pieczoną papryką można zastąpić w przepisach tę surową, dorzucając ją później w ciągu gotowania. Na takim dodatku zyska pomidorówka, zupa z soczewicy czy wielowarzywna, np. gulaszowa. Co więcej, strączki z piekarnika to wygodna podstawa zupy krem.
  • Sosy – warzywo urozmaici sosy do makaronu, zagęści te pomidorowe czy paprykowe, a ponadto wzbogaci sos chili.
  • Pasty na chleb – hummus, pasta z nasion słonecznika z pieczoną papryką zyska bogatszy smak.
  • Farsze – idealne zastosowanie to m.in. farsz do pierogów czy ciasta francuskiego. Wiele osób dodaje zmielony miąższ nawet do mięsa na kotlety.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...