Ta lekka sałatka poleca się nie tylko do mięs. Żałuję, że wcześniej jej nie znałam
Cukinii do sałatki nie grilluję ani nie smażę, tylko kroję wprost po umyciu. Dzięki temu moje danie jest lekkie i zdrowe. Po dodaniu reszty składników odstawiam całość na około kwadrans, by smaki się ze sobą przegryzły.
Jak zrobić sałatkę z cukinii z parmezanem?
W mojej sałatce kroję młodą cukinię w słupki, ale równie dobrze można użyć mandoliny i zestrugać ją na cienkie paski, ewentualnie pokroić w cienkie półplasterki. Warzywo mieszam z sosem i dodatkami. To migdały, dzięki którym całość staje się bardziej chrupka, a także starty ser. Składnik ten podkręca smak mieszanki i podbija jej orzechowe nuty. Sałatce nadaję aromat czosnku starym francuskim sposobem. Rozciętym ząbkiem smaruję wnętrze miski, dzięki czemu nie przytłacza reszty składników.
Przepis: Sałatka z cukinii na surowo
Lekka sałatka z surowej cukinii z parmezanem i aromatem czosnku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 211
Składniki
- 200 g cukinii żółtej
- 200 g cukinii zielonej
- 50 g podprażonych migdałów
- 50 g startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówUmytą i osuszoną cukinię pokrój w cienkie podłużne plastry, a następnie w poprzek w cienkie słupki. Migdały potnij w cienkie plasterki. Wymieszaj składniki.
- Przygotowanie sosu i miskiPołącz oliwę z sokiem cytryny, solą i pieprzem. Skrop sosem sałatką i wymieszaj. Czosnek rozkrój i posmaruj nim wnętrze miski do serwowania sałatki.
- Łączenie sałatkiPrzełóż cukinię do miski, posyp migdałami i startym serem.
Czy cukinię można jeść na surowo?
To smaczne i lekkie warzywo można jeść na surowo, i to bez obierania. Cukinia ma delikatną jadalną skórkę, w której znajduje się większość witamin. Jej lekko chrupki miąższ charakteryzuje się łagodnym smakiem, pasując do różnych sałatek.
Do jedzenia bez obróbki cieplnej najlepsze się zwłaszcza małe i średnie cukinie. Natomiast duże, bardzo wyrośnięte egzemplarze mogą mieć już twardą skórę i zdrewniałe pestki. Dlatego takie warzywa najlepiej nadają się do przygotowania dań na ciepło. Jeśli masz duży okaz, zrób puszyste placki z cukinii.
Jak podprażyć migdały do sałatki z cukinii?
Sałatka z cukinii najlepiej smakuje z prażonymi migdałami, które warto przygotować odpowiednio wcześniej. By były naprawdę smaczne i wartościowe, dobrze jest zrezygnować z patelni i wrzucić je do piekarnika. Ja wysypuję warstwę na pergamin do pieczenia i trzymam w temperaturze 100 stopni przez co najmniej godzinę. Czas zależy przy tym od ilości orzechów. Gdy jest ich więcej niż 400-500 g, wydłużam pieczenie o pół godziny do godziny. Po przełamaniu migdały powinny mieć przyjemny zapach i lekko kremowe, ale nie brązowe wnętrze.