Nie masz pomysłu na obiad? Ten omlet z cukinią zawsze mnie ratuje. Szybki i sycący
Ten sycący omlet z cukinią to jeden z naszych ulubionych przepisów nie tylko na lato. To idealne danie na szybki obiad, lekki lunch, a także przekąskę lub kolację. Połączenie jajek i cukinii uwielbia cała moja rodzina.
Jak zrobić sycący omlet z cukinią?
Przygotowanie omletu nie wymaga żadnych umiejętności i doświadczenia w kuchni. Jego bazą są roztrzepane jajka, do których dodaję kilka łyżek mleka (opcjonalnie śmietanki kremówki, śmietany 12 lub 18%, bądź kremowego jogurtu naturalnego). Tak przygotowaną masę jajeczną wlewam na zeszkloną z czosnkiem cebulę i dodaję plasterki cukinii. Pokrojone warzywo wcześniej oprószam solą i po kilku minutach odsączam z soku. Wskazówka: cukinię przed dodaniem na patelnię można podpiec na grillu kontaktowym. Dodanie cebuli i czosnku możesz pominąć, przygotowując omletwyłącznie z cukinią.
Porada: jeżeli chcesz, żeby omlet był bardzo lekki i puszysty, to polecam osobno ubić żółtka z mlekiem i dodać do masy ubitą na sztywno pianę z białek.
Masę jajeczną podgrzewam na niewielkim ogniu, od czasu do czasu odsuwając jajka od brzegu patelni i zlewając nadmiar surowej masy z wierzchu jajecznego placka. Gdy spód się zetnie, obracam omlet na drugą stronę. Możesz zrezygnować z odwracania i dopiec wierzch potrawy w piekarniku lub przykryć patelnię pokrywką, co przyspieszy ścinanie się jajek.
Przepis: Omlet z cukinią
Smak potrawy jest jednocześnie delikatny i wyrazisty.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 454 w każdej porcji
Składniki
Na masę jajeczną:
- 8 dużych jajek
- 4 łyżki mleka
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cukinia
Do smażenia:
- 1 i 1/2 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCukinię pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Pokrojoną cukinię oprósz solą i odstaw na 5 minut, żeby puściła wodę, a następnie starannie osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę pokrój w cienkie piórka lub kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
- Przygotowanie masy jajecznejJajka wbij do miski, dodaj mleko i roztrzep widelcem, rózgą kuchenną lub mikserem. Dopraw masę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż, cały czas mieszając, aż uwolni aromat. Następnie dodaj połowę cukinii, wlej masę jajeczną i dodaj resztę plasterków warzywa. Smaż do preferowanego stopnia ścięcia jajek. Kontroluj stopień ścięcia masy – jajka nie powinny być surowe, ale nie mogą też być wysuszone.
Omlet z cukinią podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw (np. sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych).
Opcjonalne dodatki do omletu z cukinią
Smak potrawy możesz wzbogacić, dorzucając na patelnię np. lekko podsmażone pieczarki, pokrojoną w paseczki kolorową paprykę, pokrojonego w krążki pora, pozbawione skóry i gniazd nasiennych oraz pokrojone w kostkę pomidory malinowe, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory oraz świeże i suszone zioła, np. natkę pietruszki, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn lub szczypiorek. Do masy jajecznej możesz dodać różne przyprawy, np. odrobinę papryki słodkiej, ostrej lub wędzonej, pieprz ziołowy i zblendowane liście szpinaku.