Nie masz pomysłu na obiad? Ten omlet z cukinią zawsze mnie ratuje. Szybki i sycący

Dodano:
Omlet z cukinią Źródło: Shutterstock / Micaela Fiorellini
Szukasz przepisu na szybki, lekki i sycący obiad? Inspirowany włoską frittatą omlet z cukinią smakuje wybornie i jest bardzo pożywny. Zapraszam po przepis.

Ten sycący omlet z cukinią to jeden z naszych ulubionych przepisów nie tylko na lato. To idealne danie na szybki obiad, lekki lunch, a także przekąskę lub kolację. Połączenie jajek i cukinii uwielbia cała moja rodzina.

Jak zrobić sycący omlet z cukinią?

Przygotowanie omletu nie wymaga żadnych umiejętności i doświadczenia w kuchni. Jego bazą są roztrzepane jajka, do których dodaję kilka łyżek mleka (opcjonalnie śmietanki kremówki, śmietany 12 lub 18%, bądź kremowego jogurtu naturalnego). Tak przygotowaną masę jajeczną wlewam na zeszkloną z czosnkiem cebulę i dodaję plasterki cukinii. Pokrojone warzywo wcześniej oprószam solą i po kilku minutach odsączam z soku. Wskazówka: cukinię przed dodaniem na patelnię można podpiec na grillu kontaktowym. Dodanie cebuli i czosnku możesz pominąć, przygotowując omletwyłącznie z cukinią.

Porada: jeżeli chcesz, żeby omlet był bardzo lekki i puszysty, to polecam osobno ubić żółtka z mlekiem i dodać do masy ubitą na sztywno pianę z białek.

Masę jajeczną podgrzewam na niewielkim ogniu, od czasu do czasu odsuwając jajka od brzegu patelni i zlewając nadmiar surowej masy z wierzchu jajecznego placka. Gdy spód się zetnie, obracam omlet na drugą stronę. Możesz zrezygnować z odwracania i dopiec wierzch potrawy w piekarniku lub przykryć patelnię pokrywką, co przyspieszy ścinanie się jajek.

Przepis: Omlet z cukinią

Smak potrawy jest jednocześnie delikatny i wyrazisty.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
454 w każdej porcji

Składniki

Na masę jajeczną:

  • 8 dużych jajek
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia

Do smażenia:

  • 1 i 1/2 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCukinię pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Pokrojoną cukinię oprósz solą i odstaw na 5 minut, żeby puściła wodę, a następnie starannie osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę pokrój w cienkie piórka lub kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie masy jajecznejJajka wbij do miski, dodaj mleko i roztrzep widelcem, rózgą kuchenną lub mikserem. Dopraw masę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. SmażenieRozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż, cały czas mieszając, aż uwolni aromat. Następnie dodaj połowę cukinii, wlej masę jajeczną i dodaj resztę plasterków warzywa. Smaż do preferowanego stopnia ścięcia jajek. Kontroluj stopień ścięcia masy – jajka nie powinny być surowe, ale nie mogą też być wysuszone.

Omlet z cukinią podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw (np. sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych).

Opcjonalne dodatki do omletu z cukinią

Smak potrawy możesz wzbogacić, dorzucając na patelnię np. lekko podsmażone pieczarki, pokrojoną w paseczki kolorową paprykę, pokrojonego w krążki pora, pozbawione skóry i gniazd nasiennych oraz pokrojone w kostkę pomidory malinowe, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory oraz świeże i suszone zioła, np. natkę pietruszki, bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn lub szczypiorek. Do masy jajecznej możesz dodać różne przyprawy, np. odrobinę papryki słodkiej, ostrej lub wędzonej, pieprz ziołowy i zblendowane liście szpinaku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...