To smarowidło robię w 15 minut. Lepsze niż wędlina, znika do ostatniej kromki

Dodano:
Pasta z pieczarek Źródło: Shutterstock / Liudmila Zavialova
Szukasz pomysłu na smaczną pastę do pieczywa? Smarowidło z pieczarek to mało znany, ale bardzo smaczny dodatek, który stanowi świetną alternatywę dla wędlin. Zapraszam po prosty przepis.

Szybka w przygotowaniu pasta kanapkowa to mój śniadaniowy pewniak. Proste, ale bardzo smaczne smarowidło to u mnie hit. Często przygotowuję pastę z pieczarek w dużej ilości i przekładam ją do słoików, a następnie pasteryzuję.

Jak przygotować pastę z pieczarek?

Przygotowanie pasty z pieczarek jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Tak przygotowane grzyby smażę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dorzucam na patelnię posiekaną cebulę oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie, wyłączam grzanie i dodaję świeże listki tymianku. Gotowe składniki studzę, przekładam na wyłożone ręcznikiem papierowym sitko, odsączam z tłuszczu i miksuję. Tak powstaje baza pasty kanapkowej, którą wystarczy wymieszać z serkiem śmietankowym, serkiem mascarpone lub majonezem (ilość wedle uznania). Gotową pastę doprawiam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Porada: jeżeli chcesz przygotować więcej pasty z pieczarek i przechowywać ją przez dłuższy czas w słoikach, to nie dodawaj serka lub majonezu. Przełóż zmiksowane pieczarki do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 10 minut w garnku z wodą lub w piekarniku.

Smak pasty pieczarkowej możesz podbić, dodając do niej ulubioną zieleninę np. posiekaną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, płatki chili, wędzoną, słodką lub ostrą paprykę, oregano, rozmaryn. Doskonałym dodatkiem, który podbija smak grzybów, jest również sok z cytryny.

Przepis: Pasta z pieczarek

Delikatna kremowa pasta pachnąca tymiankiem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
79 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki serka śmietankowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i smażenie składnikówPieczarki, cebulę i czosnek obierz. Grzyby pokrój w plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmaż plasterki pieczarek z obu stron na złoty kolor. Jeżeli grzyby puszczą wodę, to odparuj ją na dużym ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz grzanie, dodaj oddzielone od łodyżki listki tymianku, wymieszaj i wystudź zawartość patelni.
  2. MiksowanieOdsącz pieczarki z nadmiaru tłuszczu i umieść w pojemniku blendera. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Dodanie serka śmietankowego i przyprawianiePołącz zmiksowane pieczarki z serkiem śmietankowym i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać pastę z pieczarek?

Pastę z pieczarek podaję ze świeżym pieczywem i tostami. Rewelacyjnie sprawdza się również jako nadzienie np. do krokietów oraz dip, który można serwować z pokrojonymi w słupki warzywami, chipsami z tortilli, krakersami. Możesz również wykorzystać aromatyczną pastę z pieczarek jako dodatek do zapiekanek (wystarczy posmarować nią bagietki, dodać ser i zapiec) oraz podbijający smak dodatek do sosu pieczarkowego lub zupy pieczarkowej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...