Ten zdrowy serek robi furorę w USA. Ja smażę z niego placuszki, które znikają w 5 minut

Dodano:
Smażone placki Źródło: Shutterstock / from my point of view
Szybkie, złociste placuszki, które świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej z jogurtem i koperkiem.

Serek wiejski można wykorzystać na tak wiele sposobów, że trudno zdecydować, od czego zacząć. W ostatnich miesiącach w USA zyskał tak dużą popularność, że zaczęło go brakować w sklepach. Ale my nie mamy problemu ze zdobyciem go. Moim ulubionym przepisem są złociste placuszki, które przygotowuję w 20 minut.

Jak zrobić placki z serka wiejskiego?

Jeśli chcesz uzyskać bardziej zwarte placuszki, wybierz serek wiejski o niższej zawartości tłuszczu — dzięki temu mniej się rozpadną i łatwiej je usmażysz. Możesz też lekko odcedzić go na sitku przed użyciem. Do smażenia najlepiej sprawdza się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Jeśli jej nie masz, użyj większej ilości tłuszczu i dobrze rozgrzej powierzchnię przed nałożeniem ciasta.

Zamiast smażyć, możesz również je upiec w piekarniku. Wystarczy rozłożyć porcje ciasta na papierze do pieczenia i piec w temperaturze około 180°C przez 20–25 minut, aż się lekko zarumienią. To opcja mniej tłusta i zdrowsza.

Przepis: Placki z serka wiejskiego

Łatwy sposób na nietypowe wykorzystanie serka wiejskiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
298 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny i świeży koperek do podania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce rozgnieć delikatnie serek wiejski widelcem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita – mogą zostać drobne grudki twarożku.\
  2. SmażenieRozgrzej patelnię z cienką warstwą oleju. Nakładaj porcje ciasta łyżką, formując małe placuszki. Smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  3. Odsączenie i podanieUsmażone placuszki przełóż na papierowy ręcznik. Podawaj z kleksem jogurtu i świeżym koperkiem.

Z czym podać placuszki z serka wiejskiego?

Smak tych placuszków doskonale łączy się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Słone opcje:

  • Z łososiem wędzonym i koperkiem –dodaj kleks jogurtu naturalnego lub chrzanowego sosu, trochę świeżego koperku i plasterek cytryny z boku. Idealne na wytrawne śniadanie.
  • Z jajkiem sadzonym i awokado – połóż na placuszku jajko sadzone, plasterki awokado i posyp solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Świetnie wygląda i syci.
  • Z duszonymi pomidorami i oregano – podgrzane pomidory pokrojone w kostkę z oliwą, czosnkiem i suszonym oregano. Dodają wyrazistości i lekkiej kwasowości.

Słodkie opcje:

  • Z konfiturą i jogurtem greckim – wybierz konfiturę z malin, wiśni lub moreli, dodaj łyżkę gęstego jogurtu i posyp płatkami migdałów.
  • Z pieczonym jabłkiem i cynamonem pokrój jabłko, podduś na patelni z odrobiną masła, cynamonu i miodu, a potem ułóż na placuszku. Komfortowa klasyka.
  • Z bananem i kremem orzechowym – pokrojony banan na placuszkach, polany masłem orzechowym i odrobiną miodu. Proste, słodkie i sycące.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...