Dwa proste dodatki i do piekarnika. Za ten pomysł na pieczarki ktoś powinien dostać medal

Dodano:
Faszerowane pieczarki Źródło: Shutterstock / Lanista
Faszerowane pieczarki z piekarnika to genialna przekąska na każdą okazję. Robi się je łatwo, a ich smak zachwyca.

Jeśli szukasz pomysłu na pieczarki, to ten przepis jest dla ciebie. To faszerowane pieczarki wypełnione chrupiącymi grzankami i serem, który apetycznie się topi podczas pieczenia. To przekąska bardzo ekonomiczna, bo możesz wykorzystać do niej czerstwy chleb i resztki serów, jakie masz w lodówce.

Jak zrobić faszerowane pieczarki z serem i grzankami?

Do przygotowania faszerowanych pieczarek należy wybrać grzyby większe – tak, aby bez trudu, po usunięciu trzonków, pomieściły farsz. Będą się tu nadawały także duże pieczarki, które w marketach są sprzedawane jako pieczarki na grilla lub pieczarki przeznaczone do faszerowania. Takie grzyby pomieszczą jeszcze więcej farszu.

Ten pomysł na pieczarki to tylko dwa dodatki: grzanki, które łatwo przygotujesz na patelni i mieszanka serów. W przepisie nie podajemy jakich – wykorzystaj to, co akurat masz w lodówce. Jeśli jednak kupujesz sery specjalnie na tę przekąskę, możesz sięgnąć np. po mozzarellę, cheddar, sery pleśniowe, ale też fetę, która doda farszowi kremowości. Najlepsze pieczarki wychodzą z mieszanki różnych serów: możesz więc połączyć np. tartą mozzarellę z okruchami fety i tartym cheddarem.

Rada: pieczarki przed włożeniem do piekarnika można udekorować świeżymi ziołami, np. rozmarynem albo tymiankiem.

Pieczarki można upiec w piekarniku, ale zabezpieczone folią aluminiową (lekko uchyloną na górze) można również piec na grillu. Będą wówczas genialnym uzupełnieniem do mięs i innych dań z rusztu.

Przepis: Faszerowane pieczarki

Pomysł na pyszne grzyby.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
249 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych pieczarek
  • 2 kromki chleba
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 łyżek tartego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybów i grzanekPieczarki delikatnie wydrąż (usuń trzonki) i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, dopraw je solą i pieprzem. Chleb pokrój w drobną kostkę i zrumień na patelni na rozgrzanej oliwie. Grzanki wymieszaj z oregano i nałóż w każdą pieczarkę.
  2. Pieczenie grzybówNa każdą pieczarkę z grzankami nałóż tarty ser. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez ok. 20-25 minut. Podawaj od razu

Pomysły na pieczarki – jak wykorzystać resztki?

Po zrobieniu faszerowanych pieczarek zostają trzonki grzybów. Jeśli są ładne i dobre, warto je wykorzystać. Takie trzonki można np. zetrzeć lub pokroić, przesmażyć na oliwie z odrobiną masła i usmażyć na nich jajecznicę lub omlety. Można je dorzucić do zup, sosów, różnego rodzaju pasztetów (zarówno mięsnych, jak i warzywnych) czy zapiekanek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...