Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji
Latem lubimy lekkie posiłki, w których wykorzystujemy sezonowe warzywa. Przygotowując dania mięsne, najczęściej sięgam po piersi kurczaka. Są niskokaloryczne i dostarczają pełnowartościowe białko oraz witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B6). Przygotowuje się je szybko, ponieważ białe mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej. W połączeniu z delikatnym sosem jest soczyste i rozpływa się w ustach. Zrób ten aromatyczny, kremowy i lekki zarazem gulasz, a będziesz do niego wracać.
Jak zrobić pierś z kurczaka w lekkim sosie z warzywami?
Przygotowanie kurczaka w śmietankowym sosie z kalarepą i młodą marchewką jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Pokrój filet z kurczaka i warzywa. Następnie podsmaż mięso na maśle i odłóż je na bok. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę i kalarepę, dodaj bulion i mięso. Duś całość przez kilkanaście minut. Na koniec wlej wcześniej wymieszany sos, dopraw do smaku i gotuj jeszcze chwilę, aż lekko zgęstnieje. W przepisie wykorzystuję śmietankę 18%, ale jeśli zależy ci na bardziej kremowym smaku, możesz użyć 30%.
Przepis: Kurczak w kremowym sosie z warzywami
Delikatny gulasz z aromatycznym, kremowym sosem z genialnie wkomponowaną marchewką i kalarepą.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 512 w każdej porcji
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka2 marchewki
- 1 duża kalarepa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Na sos:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 ml śmietanki 18%
- 150 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Do posypania:
- posiekana natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPokrój mięso w kostkę o boku 2 x 2 cm. Obierz marchewkę i kalarepę, pokrój w plasterki lub słupki. Czosnek drobno posiekaj.
- PodsmażanieNa dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej z masłem. Podsmaż kurczaka 3–4 minuty na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni. Wyłóż mięso do miski. Do tej samej patelni lub garnka wrzuć marchewkę i kalarepę. Smaż przez 4–5 minut, aż zaczną mięknąć.
- DuszenieDodaj mięso z powrotem. Wlej bulion. Przykryj i duś 15 minut na małym ogniu.
- Przygotowanie sosuW kubku wymieszaj mąkę ze śmietanką, dodaj odrobinę gorącego bulionu z garnka, żeby zahartować. Wlewaj powoli do potrawy, cały czas mieszając.
- Gotowanie i przyprawienieGotuj bez przykrycia jeszcze 5–10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Na końcu posyp świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
Jakie dodatki pasują do drobiu w lekkim sosie z marchewką i kalarepą?
Danie jest bardzo uniwersalne – świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Polecam m.in.:
- Młode ziemniaki z koperkiem, które możesz lekko polać masłem lub oliwą z natką pietruszki.
- Ryż jaśminowy lub basmati, które dobrze chłoną sos.
- Makaron typu tagliatelle lub pappardelle ugotowany al dente. Szerokie wstążki dobrze zbierają sos, a po wymieszaniu ich bezpośrednio z mięsem w sosie, powstanie pyszne danie jednogarnkowe.
- Kluski kładzione lub lane to szczególnie dobry wybór, jeśli chcesz danie bardziej sycące.
- Grzanki lub bagietka czosnkowa, które można maczać w sosie. To wygodna i szybka opcja na kolację.
Do lekkiego gulaszu z kurczaka podanego z dowolnym dodatkiem pasuje prosta surówka z pomidorów i dwóch wyrazistych dodatków.