W upał zapomnij o gotowaniu. Ta sałatka odświeża ciało i głowę. Zrobisz ją w 15 minut

Dodano:
Sałatka z kaszy bulgur Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Szukasz przepisu na sałatkę, która może stanowić nie tylko przekąskę lub dodatek, ale także zastąpić lekki obiad lub kolację? Ta sałatka z kaszy bulgur to strzał w dziesiątkę!

Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów (tabbouleh) to lekka, sycąca i przepyszna propozycja nie tylko na lato, choć w sezonie na warzywa gruntowe smakuje najlepiej. Przygotujesz ją z kilku tanich składników i na pewno na długo zagości na liście twoich ulubionych sałatek.

Skąd pochodzi sałatka z kaszy bulgur i pomidorów?

Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów to prawdziwa perła kuchni Bliskiego Wschodu. Popularna na całym świecie, bardzo aromatyczna potrawa, swoje korzenie ma w rejonie Lewantu, obejmującym tereny dzisiejszej Syrii i Libanu. Tamtejsi mieszkańcy od wieków czerpali z obfitości lokalnych warzyw, ziół i zbóż, tworząc proste, ale bardzo smaczne i pożywne dania. Tabbouleh to kwintesencja śródziemnomorskiej lekkości i świeżości, będąca integralną częścią kulinarnych tradycji tego regionu.

Jak zrobić sałatkę z kaszy bulgur i pomidorów (tabbouleh)?

Sałatka tabbouleh nie wymaga długiego przygotowywania. W czasie, gdy kasza się gotuje, przygotowuję warzywa, zioła i składniki na aromatyczny, orzeźwiający sos. Wystudzoną kaszę mieszam z dodatkami i gotowe! Wskazówka: kaszę bulgur możesz zastąpić kaszą jaglaną, kuskusem lub kaszą pęczak.

Przepis: Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów

Sycąca sałatka to idealny pomysł na zdrową przekąskę i pełnowartościowy posiłek w jednym.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Libańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suchej kaszy bulgur
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszy bulgurZagotuj 250 ml wody i dodaj odrobinę soli. Wrzuć kaszę bulgur na wrzątek, wymieszaj i gotuj 10-12 minut. Gotową kaszę odcedź i pozostaw na sitku, żeby odciekła i przestygła.
  2. Przygotowanie warzyw i ziółPomidory i ogórki umyj oraz pokrój w małą kostkę (opcjonalnie obierz ze skórki i usuń duże, wodniste gniazda nasienne). Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Wskazówka: możesz zastąpić cebulę szczypiorkiem oraz pominąć dodanie czosnku (opcjonalnie zastąpić bardzo wyraziste w smaku ząbki delikatniejszym czosnkiem niedźwiedzim). Natkę pietruszki i miętę umyj, osusz i posiekaj.
  3. Łączenie składnikówUmieść wszystkie składniki w dużej misce, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj.

Sałatkę z kaszy bulgur i pomidorów podaję jako przystawkę, przekąskę, lekkie danie główne, a także dodatek do mięs i ryb. Wyśmienicie smakuje od razu po przygotowaniu oraz lekko schłodzona. Świetnie sprawdza się solo oraz jako dodatek np. do jarskich kotlecików z ciecierzycy (falafeli), pieczonych i grillowanych mięs, domowego gyrosa, kebabu, a także serwowana w plackach tortilli.

Dlaczego warto włączyć do diety kaszę bulgur?

Kasza bulgur ceniona jest za szybkość przygotowania – to częściowo ugotowane i wysuszone ziarno pszenicy durum, które jest gotowe do spożycia po około 10 minutach gotowania. Kasza ta zachwyca delikatnym, lekko orzechowym smakiem i jest doskonałą bazą sałatek, farszów oraz zdrowszym zamiennikiem popularnych dodatków do różnych dań (np. białego ryżu).

Kasza bulgur to nie tylko smaczny, ale także wartościowy pod względem odżywczym produkt, który wzbogaca dietę m.in. w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas oraz żelazo. Stosunkowo niska kaloryczność (83 kcal/100 g ugotowanej kaszy) i niski indeks glikemiczny sprawiają, że może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...