Zawsze robię tę wieprzowinę, gdy nie mam czasu. Rozpływa się w ustach i starcza na dwa dni

Dodano:
Wieprzowina w sosie curry Źródło: Shutterstock / SOMMAI
Tak przygotowana wieprzowina zachwyca bogatym smakiem. Podana z ryżem, ziemniakami lub pieczywem smakuje fenomenalnie. Wypróbuj ten sprawdzony przepis.

Połączenie chudego mięsa wieprzowego z aromatycznym sosem curry zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Potrawa nie wymaga wiele pracy i można ją przygotować na dwa dni, zyskując dzień wolny od stania przy kuchni. Niezbędne dodatki, które nadają mięsu wyjątkowy smak i aromat, kupisz w każdym supermarkecie. Danie o indyjskich korzeniach robię raz-dwa, a jego smak niczym nie różni się od smaku potraw serwowanych w restauracjach.

Jak zrobić wieprzowinę w sosie curry?

W sosie curry duszę chudy schab, który nie wymaga długiej obróbki termicznej. Możesz zastąpić to mięso szynką, łopatką lub drobiem (pierś lub udziec bez skóry i kości z kurczaka/indyka). Sos zawdzięcza bardzo wyrazisty smak wysokiej jakości paście curry i kilku dodatkom. Wskazówka: jeżeli sos wyjdzie zbyt pikantny, to możesz dodać więcej bulionu, słodką passatę pomidorową lub mleko kokosowe.

Mięso kroję w kostkę lub paseczki, obsmażam na oleju, a następnie dodaję warzywa oraz pastę curry. Do podsmażonej bazy sosu dolewam bulion oraz duszę, aż wieprzowina będzie miała idealną konsystencję. Gdy mięso zmięknie, doprawiam potrawę do smaku sokiem i skórką z limonki oraz solą.

Przepis: Wieprzowina w sosie curry

To bardzo proste w przygotowaniu danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Na sos:

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki pasty curry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSchab oczyść z błon, umyj, pokrój w kostkę lub paseczki i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumieni. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodanie pasty curryDodaj na patelnię pastę curry (opcjonalnie 2-3 łyżki przyprawy curry) i wymieszaj. Smaż przez 1-2 minuty, często mieszając.
  4. Dodanie bulionuZalej podsmażone składniki bulionem i wymieszaj. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości mięsa.

Wieprzowinę w sosie curry podaję na ciepło, udekorowaną szczypiorkiem, natką kolendry, natką pietruszki, cebulką dymką lub trawą cytrynową.

Z czym podawać wieprzowinę w sosie curry?

Danie wyśmienicie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, kaszą bulgur, gotowanymi oraz pieczonymi ziemniakami, a także pieczywem. Do dania serwuję również różne surówki i sałatki np. surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki, surówkę z marchewki i czosnku, sałatkę z marynowanej rzodkiewki, sałatkę z kiszonych ogórków, a także sałatkę indyjską z soczystych pomidorów, zielonego ogórka, czerwonej cebuli, soku z limonki oraz natki kolendry (do tej sałatki można również dodać pokrojone w kostkę mango).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...