Każdy robi kalafiora źle... Ten przepis zmienia wszystko. Musisz go wypróbować

Dodano:
Chrupiące kalafiorki z parmezanem Źródło: Shutterstock / Food Via Lenses
Kalafior to warzywo o specyficznym smaku. Nie każdy przepada za tym warzywem z wody, ale jest sposób, żeby smakowało i wyglądało obłędnie. Genialna panierka sprawi, że zakochasz się w kalafiorze.

Kalafior z wody często wychodzi mdły, szybko się rozgotowuje i ma specyficzny zapach, co zniechęca do jedzenia. Odkąd wypróbowałem przepis na chrupiące kalafiorki z parmezanem, moja rodzina ciągle prosi o ten dodatek do obiadu oraz zdrową przekąskę, która fenomenalnie smakuje z sosem czosnkowym.

Jak zrobić chrupiący kalafior w panierce z parmezanem?

Mała zmiana potrafi diametralnie zmienić smak dania. Polany bułką tartą kalafior jest smaczny, ale brak mu efektu wow. Polecam obtoczenie surowych różyczek w aromatycznej panierce z dodatkiem parmezanu i usmażenie warzywa w głębokim tłuszczu, frytkownicy beztłuszczowej lub upieczenie w piekarniku. Tak przygotowane różyczki kalafiora smakują jak marzenie, są bardzo chrupiące z wierzchu i nie rozgotowują się.

Czas smażenia lub pieczenia można dopasować do indywidualnych preferencji. Krótka obróbka termiczna (3-4 minuty) sprawia, że panierka jest chrupiąca, a warzywo stawia lekki opór podczas gryzienia. Jeżeli lubisz miękki kalafior, to wydłuż czas obróbki termicznej o połowę. Tłuszcz do smażenia (olej, oliwa lub klarowane masło) powinny mieć temperaturę 170-175 stopni Celsjusza. Smażenie kalafiora we frytkownicy beztłuszczowej zajmuje około 12 minut (160-180 stopni Celsjusza), a pieczenie w piekarniku 15 minut 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętaj, że czas obróbki termicznej zależy od wielkości kawałków warzywa.

Przepis: Chrupiące kalafiorki z parmezanem

Przygotuj kalafior w ten sposób, a nawet dzieci poproszą o dokładkę. To prosty przepis na dodatek do obiadu i zdrową przekąskę w jednym.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
229 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni kalafior

Na panierkę:

  • 1/2 szklanki drobnej bułki tartej
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 średnie jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kalafioraKalafior umyj i podziel na różyczki o podobnej wielkości, a następnie starannie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. PanierowanieDo miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem. Bułkę tartą wymieszaj z tartym parmezanem. Mąkę pszenną dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Panieruj różyczki kalafiora kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  3. SmażenieNa głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej tłuszcz. Smaż kalafiora małymi partiami na złoty kolor, a następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Obłędnie chrupiące kalafiorki z parmezanem podaję od razu po przygotowaniu.

Inne wersje panierki do kalafiora

Smak i wartości odżywcze panierki można bardzo łatwo i szybko zmienić. Jeżeli preferujesz lżejsze dania, to zastąp pszenną bułkę tartą bułką pełnoziarnistą, rozdrobnionymi płatkami pełnoziarnistymi (np. owsianymi, orkiszowymi, jęczmiennymi), zmielonymi/posiekanymi orzechami (np. laskowymi, włoskimi) lub mieszanką nasion i pestek (np. pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona lnu i nasiona sezamu). Nasiona i pestki możesz pomieszać z tradycyjną panierką. Do różyczek kalafiora doskonale nadają się również nieco rozdrobniona panierka panko (japońska bułka tarta), a także rozdrobnione krakersy, płatki kukurydziane i sucharki.

Smak panierki wzbogacisz, dodając ostrą, słodką i wędzoną paprykę, suszone zioła (np. majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek), granulowany czosnek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...