Zalałem ziemniaki tym kremowym sosem i nie mogłem się oderwać. Zrób je koniecznie
Pieczone ziemniaki zatopione w aksamitnym, serowym sosie à la Mac and Cheese jest absolutnym strzałem w dziesiątkę! To połączenie dwóch kulinarnych klasyków, które tworzy sycące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne danie, idealne na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi oraz ciepłą przekąskę. Ziemniaki w kremowym sosie serowym są tak pyszne i sycące, że nie wymagają żadnych dodatków!
Jak zrobić obłędne ziemniaki pieczone w sosie z serem cheddar?
Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziemniaków i przygotowanie aksamitnego, intensywnie serowego sosu. Do pieczenia wybieram ziemniaki sałatkowe lub ogólnoużytkowe, które nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej, bo zawierają sporo wody i niewiele skrobi. Polecam wybrać małe ziemniaki o podobnej wielkości, których nie trzeba kroić.
Ziemniaki zeszłoroczne obieram, a ziemniaki młode jedynie starannie szoruję, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki, a następnie podgotowuję warzywa w osolonej wodzie. Na wpół ugotowane ziemniaki wykładam na sitko i odsączam z wody, a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam kremowym sosem na bazie mleka, sera cheddar i lekkiej zasmażki. Danie zapiekam do momentu, aż ziemniaki zmiękną, a serowy sos ładnie się przyrumieni, tworząc chrupiącą skorupkę.
Przepis: Ziemniaki pieczone w sosie z serem cheddar
Danie ma bogaty smak, jest kremowe i bardzo sycące.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 615 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg małych ziemniaków
Na sos:
- 500 ml mleka
- 250 g sera cheddar
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól i biały pieprz
Dodatkowo:
- listki szałwii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki zalej wodą, dodaj sól i gotuj 10 minut (powinny być na wpół ugotowane). Odcedź warzywa na sitku lub durszlaku i pozostaw do odcieknięcia i odparowania. Przełóż osuszone ziemniaki do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowanie sosu serowegoW rondelku roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj przez około 1-2 minuty, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj zimne mleko i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj starty na tarce ser cheddar, granulowany czosnek i gałkę muszkatołową. Gotuj sos, cały czas mieszając, aż ser całkiem się rozpuści. Dopraw gotowy sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem białym (możesz też użyć pieprzu czarnego).
- WykonanieWstaw naczynie z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną, a sos lekko się przypiecze. Wskazówka: przed końcem pieczenia możesz posypać wierzch potrawy startym serem.
Pieczone ziemniaki w sosie z serem cheddar podaję od razu po przygotowaniu. Przed podaniem dekoruję wierzch potrawy listkami szałwii (możesz też użyć innych ziół np. oregano, bazylii, tymianku lub natki pietruszki).
Opcjonalne dodatki do ziemniaków w kremowym sosie z serem cheddar
Razem z ziemniakami możesz zapiec inne warzywa np.:
- zblanszowane różyczki brokuła lub kalafiora,
- zblanszowaną brukselkę,
- zblanszowaną fasolkę szparagową,
- pokrojoną w kostkę surową paprykę słodką (kolor warzywa nie ma znaczenia),
- pokrojoną w kostkę lub plasterki surową papryczkę chili.
Smak sosu zmienisz, dodając inne sery. Sprawdzą się np.: gouda, edamski, ementaler, mozzarella, gorgonzola. Możesz też eksperymentować z przyprawami i ziołami, m.in. słodką, ostrą i wędzoną papryką, mielonym kminkiem, oregano, rozmarynem, majerankiem i bazylią. Jeżeli nie przepadasz za daniami z samych warzyw, to razem z ziemniakami możesz zapiec pod warstwą serowego sosu pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka (opcjonalnie gotowanego kurczaka z rosołu), pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plasterki kiełbasę.