Zalałem ziemniaki tym kremowym sosem i nie mogłem się oderwać. Zrób je koniecznie

Dodano:
Ziemniaki pieczone w sosie z serem cheddar Źródło: Shutterstock / from my point of view
Te ziemniaki w kremowym sosie z serem cheddar to absolutna petarda. Proste składniki, szybkie wykonanie i smak, który uzależnia. Zrób raz, a będziesz wracać do tego przepisu co tydzień.

Pieczone ziemniaki zatopione w aksamitnym, serowym sosie à la Mac and Cheese jest absolutnym strzałem w dziesiątkę! To połączenie dwóch kulinarnych klasyków, które tworzy sycące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne danie, idealne na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi oraz ciepłą przekąskę. Ziemniaki w kremowym sosie serowym są tak pyszne i sycące, że nie wymagają żadnych dodatków!

Jak zrobić obłędne ziemniaki pieczone w sosie z serem cheddar?

Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziemniaków i przygotowanie aksamitnego, intensywnie serowego sosu. Do pieczenia wybieram ziemniaki sałatkowe lub ogólnoużytkowe, które nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej, bo zawierają sporo wody i niewiele skrobi. Polecam wybrać małe ziemniaki o podobnej wielkości, których nie trzeba kroić.

Ziemniaki zeszłoroczne obieram, a ziemniaki młode jedynie starannie szoruję, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki, a następnie podgotowuję warzywa w osolonej wodzie. Na wpół ugotowane ziemniaki wykładam na sitko i odsączam z wody, a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam kremowym sosem na bazie mleka, sera cheddar i lekkiej zasmażki. Danie zapiekam do momentu, aż ziemniaki zmiękną, a serowy sos ładnie się przyrumieni, tworząc chrupiącą skorupkę.

Przepis: Ziemniaki pieczone w sosie z serem cheddar

Danie ma bogaty smak, jest kremowe i bardzo sycące.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
615 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków

Na sos:

  • 500 ml mleka
  • 250 g sera cheddar
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz

Dodatkowo:

  • listki szałwii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki zalej wodą, dodaj sól i gotuj 10 minut (powinny być na wpół ugotowane). Odcedź warzywa na sitku lub durszlaku i pozostaw do odcieknięcia i odparowania. Przełóż osuszone ziemniaki do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotowanie sosu serowegoW rondelku roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj przez około 1-2 minuty, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj zimne mleko i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj starty na tarce ser cheddar, granulowany czosnek i gałkę muszkatołową. Gotuj sos, cały czas mieszając, aż ser całkiem się rozpuści. Dopraw gotowy sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem białym (możesz też użyć pieprzu czarnego).
  3. WykonanieWstaw naczynie z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną, a sos lekko się przypiecze. Wskazówka: przed końcem pieczenia możesz posypać wierzch potrawy startym serem.

Pieczone ziemniaki w sosie z serem cheddar podaję od razu po przygotowaniu. Przed podaniem dekoruję wierzch potrawy listkami szałwii (możesz też użyć innych ziół np. oregano, bazylii, tymianku lub natki pietruszki).

Opcjonalne dodatki do ziemniaków w kremowym sosie z serem cheddar

Razem z ziemniakami możesz zapiec inne warzywa np.:

  • zblanszowane różyczki brokuła lub kalafiora,
  • zblanszowaną brukselkę,
  • zblanszowaną fasolkę szparagową,
  • pokrojoną w kostkę surową paprykę słodką (kolor warzywa nie ma znaczenia),
  • pokrojoną w kostkę lub plasterki surową papryczkę chili.

Smak sosu zmienisz, dodając inne sery. Sprawdzą się np.: gouda, edamski, ementaler, mozzarella, gorgonzola. Możesz też eksperymentować z przyprawami i ziołami, m.in. słodką, ostrą i wędzoną papryką, mielonym kminkiem, oregano, rozmarynem, majerankiem i bazylią. Jeżeli nie przepadasz za daniami z samych warzyw, to razem z ziemniakami możesz zapiec pod warstwą serowego sosu pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka (opcjonalnie gotowanego kurczaka z rosołu), pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...