Ciasto francuskie kroję w kwadraty i kładę pyszny farsz. Tymi rożkami zajada się cała rodzina
Gotowe ciasto francuskie ma wielką zaletę. Błyskawicznie można przygotować z niego pyszną, chrupiącą przekąskę. A, że ciasto to najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, nic nie pobije takiego domowego wyrobu. Tym razem zapraszam was na wytrawne rożki, które są idealne na przekąskę, lunch, a nawet kolację.
Z czego zrobić wytrawny farsz do rożków?
Wytrawny, pożywny farsz do rożków z ciasta francuskiego można przygotować z wielu składników. Dobrze sprawdzą się filet z kurczaka lub mięso mielone, które warto zestawić z warzywami i serem. Wybór dwóch ostatnich też jest bardzo duży, bo można sięgnąć np. po szpinak, cebulę, kukurydzę, paprykę, cukinię, a z serów np. po ser żółty, pleśniowy czy fetę. Oczywiście można pominąć mięso i przyrządzić farsz z samych warzyw i ewentualnie sera.
Jak zrobić wytrawne rożki z pożywnym farszem?
Przygotowanie wytrawny rożków należy zacząć od przyrządzenia farszu. Przed nałożeniem na porcje ciasta trzeba go wystudzić, bo inaczej ciasto może nie wyrosnąć jak należy.
Przepis: Wytrawne rożki
Rożki z ciasta francuskiego nadziewane pożywnym farszem z kurczaka i sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 250 g fileta z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 100 g sera żółtego
- natka pietruszki, koperek lub bazylia
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1 jajko
Na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPierś z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przesmaż na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, chwilę przesmaż, przestudź. Kurczaka wymieszaj ze startym serem, posiekaną zieleniną oraz musztardą. Farsz dopraw do smaku.
- Formowanie i pieczenieRozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Ciasto rozwiń, pokrój na 15 kwadratów tej samej wielkości. Na środek każdego kwadratu połóż 2 łyżeczki farszu, ciasto złóż na pół po przekątnej, zlep brzegi. Rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 15-20 minut, aż będą rumiane.
- Przygotowanie sosuW czasie, gdy rożki się pieką, przygotuj sos. W tym celu wymieszaj wszystkie składniki, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dopraw do smaku. Podawaj go do ciepłych lub zimnych rożków.
Jak podać wytrawne rożki?
Wytrawne rożki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Dobrze jest podać do nich sos, np. jogurtowo-czosnkowy, aioli czy tzatziki. Smacznym, warzywnym dopełnieniem będzie też sałata z dodatkami. Co ciekawe, wytrawne rożki można też zaserwować, jako dodatek do zupy-kremu. Tę przekąskę możecie też zjeść na zimno, w sumie z tymi samymi dodatkami, co w wersji na ciepło.