Ciasto francuskie kroję w kwadraty i kładę pyszny farsz. Tymi rożkami zajada się cała rodzina

Dodano:
Wytrawne rożki Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Jeśli macie ochotę na wytrawną przekąskę, oto pomysł pierwsza klasa. Wystarczy sięgnąć po ciasto francuskie i proste dodatki. Raz-dwa zamienicie je w chrupiące, pożywne rożki. Można je podać na kolację, a nawet spakować do pracy.

Gotowe ciasto francuskie ma wielką zaletę. Błyskawicznie można przygotować z niego pyszną, chrupiącą przekąskę. A, że ciasto to najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, nic nie pobije takiego domowego wyrobu. Tym razem zapraszam was na wytrawne rożki, które są idealne na przekąskę, lunch, a nawet kolację.

Z czego zrobić wytrawny farsz do rożków?

Wytrawny, pożywny farsz do rożków z ciasta francuskiego można przygotować z wielu składników. Dobrze sprawdzą się filet z kurczaka lub mięso mielone, które warto zestawić z warzywami i serem. Wybór dwóch ostatnich też jest bardzo duży, bo można sięgnąć np. po szpinak, cebulę, kukurydzę, paprykę, cukinię, a z serów np. po ser żółty, pleśniowy czy fetę. Oczywiście można pominąć mięso i przyrządzić farsz z samych warzyw i ewentualnie sera.

Jak zrobić wytrawne rożki z pożywnym farszem?

Przygotowanie wytrawny rożków należy zacząć od przyrządzenia farszu. Przed nałożeniem na porcje ciasta trzeba go wystudzić, bo inaczej ciasto może nie wyrosnąć jak należy.

Przepis: Wytrawne rożki

Rożki z ciasta francuskiego nadziewane pożywnym farszem z kurczaka i sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki, koperek lub bazylia
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPierś z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przesmaż na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, chwilę przesmaż, przestudź. Kurczaka wymieszaj ze startym serem, posiekaną zieleniną oraz musztardą. Farsz dopraw do smaku.
  2. Formowanie i pieczenieRozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Ciasto rozwiń, pokrój na 15 kwadratów tej samej wielkości. Na środek każdego kwadratu połóż 2 łyżeczki farszu, ciasto złóż na pół po przekątnej, zlep brzegi. Rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 15-20 minut, aż będą rumiane.
  3. Przygotowanie sosuW czasie, gdy rożki się pieką, przygotuj sos. W tym celu wymieszaj wszystkie składniki, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dopraw do smaku. Podawaj go do ciepłych lub zimnych rożków.

Jak podać wytrawne rożki?

Wytrawne rożki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Dobrze jest podać do nich sos, np. jogurtowo-czosnkowy, aioli czy tzatziki. Smacznym, warzywnym dopełnieniem będzie też sałata z dodatkami. Co ciekawe, wytrawne rożki można też zaserwować, jako dodatek do zupy-kremu. Tę przekąskę możecie też zjeść na zimno, w sumie z tymi samymi dodatkami, co w wersji na ciepło.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...