Zapomnij o zapiekankach. Tę bułkę z PRL-u robili wszyscy i znowu wraca
Gdy zapytasz o tradycyjne polskie uliczne jedzenie, zapiekanki niemal zawsze będą pierwszą odpowiedzią. I trudno się dziwić – kremowe pieczarki, rozpuszczający się ser i chrupiąca bagietka to klasyczne połączenie. Do tego różne dodatki i syta przekąska gotowa. Jednak warto pamiętać, że zanim pojawiły się w budkach, które czasem budziły obawy u bardziej wrażliwych smakoszy, swoje miejsce miały już bułki z pieczarkami.
Jak zrobić bułki z pieczarkami, jak za PRL?
Wybór bułek do tego dania jest dowolny, ale dobrze sprawdzą się grahamki o podłużnym kształcie lub półbagietki. Te drugie trudniej wydrążyć, ale istnieje na to skuteczny sposób. Najpierw zetnij czubek, a następnie palcem i łyżką usuń tyle miąższu, ile się da. Pozostałą część dociśnij do dna, używając rączki drewnianej łyżki – dzięki jej okrągłemu kształtowi nie przebijesz łatwo bułki. Ważne, aby robić to na desce, a nie w powietrzu, co ułatwi precyzyjne przygotowanie wnętrza.
Pieczarki przed smażeniem możesz posiekać zgodnie z przepisem, ale równie dobrym rozwiązaniem jest starcie ich na tarce o grubych oczkach, co znacznie przyspieszy przygotowanie. Dzięki temu farsz po podsmażeniu będzie miał bardziej kremową konsystencję, idealną do nadziewania bułek.
Przepis: Bułka z pieczarkami
Polski fast food w najlepszym wydaniu. Te bułki są u nas dłużej niż hot dogi i hamburgery.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 271 w każdej porcji
Składniki
- 4 bułki pszenne
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- odrobina natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPieczarki i cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż na maśle, aż będą miękkie i lekko zarumienione. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli chcesz, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Przygotowanie bułekBułki natnij z brzegu i wydrąż wnętrza, tworząc miejsce na farsz. Nałóż pieczarkową masę do środka, a następnie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż bułki będą chrupiące.
Czym oprócz pieczarek można faszerować bułki?
Bułki można nadziewać na wiele sposobów, zależnie od upodobań i dostępnych składników. Sprawdź jedną z tych propozycji:
- Smażona cebula z serem – aromatyczny, ciągnący się farsz, który świetnie komponuje się z chrupiącą bułką. Można dodać odrobinę masła, aby cebula nabrała słodszego smaku. Takie krążki z cebuli zapieczone z serem będą idealne do faszerowania.
- Szpinak z czosnkiem i fetą – wyrazisty i delikatnie kremowy, idealny dla miłośników lekko pikantnych połączeń. Świetnie sprawdza się także z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej.
- Jajko na twardo z majonezem – klasyczny smak w prostym wydaniu, który łatwo wzbogacić o świeży koperek lub szczypiorek. Delikatnie rozgniecione jajka połączone z sosem tworzą kremową konsystencję.
- Podsmażona kapusta z kminkiem – inspirowane kuchnią domową, idealne dla fanów tradycyjnych smaków. Kapustę warto lekko skarmelizować, aby wydobyć jej naturalną słodycz i głębię aromatu.