To najlepsza sałatka nie tylko do dań z grilla. Zawsze znika szybciej niż mięso
Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i koperkiem to prosty, ale bardzo smaczny dodatek do dań z grilla, serwowanych na zimno mięs oraz wędlin, a także samodzielna przekąska, która zapewnia długie uczucie sytości.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami i koperkiem?
Sałatka z poniższego przepisu jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ziemniaki i pieczarki można poddać obróbce termicznej dzień wcześniej, dzięki czemu pozostanie jedynie wymieszać składniki i zrobić sos.
Do sałatki kupuję ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) lub ziemniaki ogólnoużytkowe o niewielkiej zawartości skrobi (typ kulinarny B), które są zwarte i nie rozpadają się podczas gotowania oraz krojenia. Wybierając pieczarki, zwracam uwagę, czy są świeże, bo tylko takie pieczarki wychodzą po usmażeniu chrupiące i aromatyczne. Do sałatki nadają się zarówno białe, jak i brązowe pieczarki. Jeżeli nie przepadasz za smakiem koperku, to możesz go zastąpić natką pietruszki, natką kolendry, szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Smak składników sałatki podbijam sosem na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz czosnku, który sprawia, że proste danie nabiera charakteru.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z pieczarkami
Prosta przekąska, którą zjesz solo i do wielu dań.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 216 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków sałatkowych
- 500 g pieczarek
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Na sos:
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach do miękkości, a następnie przelej zimną wodą, wystudź, obierz i pokrój w plastry lub kostkę. Wskazówka: sałatkę możesz również przygotować z młodych ziemniaków, których nie trzeba obierać po ugotowaniu.
- Smażenie pieczarekObrane i pokrojone w plastry lub kostkę pieczarki usmaż na klarowanym maśle. Grzyby powinny się przyrumienić. Gotowe pieczarki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj koperek.
- Przygotowanie sosuW misce wymieszaj jogurt naturalny z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Łączenie składnikówZiemniaki, pieczarki, połowę koperku oraz sos umieść w misce i wymieszaj. Posyp sałatkę resztą zieleniny i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami i koperkiem podaję od razu po przygotowaniu.
Opcjonalne dodatki i inne wersje sałatki ziemniaczanej
Smak sałatki ziemniaczanej z powyższego przepisu możesz modyfikować, dodając np. pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, kiszonego lub konserwowego ogórka, jajka na twardo oraz białą część pora. Jeżeli nie masz surowych pieczarek, to możesz je zastąpić pieczarkami marynowanymi.
Polecam wypróbować również inne przepisy na sałatkę ziemniaczaną, którą można przygotować z wieloma dodatkami. Często robię m.in.:
- sałatkę ziemniaczaną z boczkiem,
- sałatkę ziemniaczaną z zieleniną i rzodkiewką,
- sałatkę ziemniaczaną ze śledziem,
- sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem,
- sałatkę ziemniaczaną z cebulą i białą fasolą.