Zawsze robię ją po świętach. Ta sałatka ratuje resztki i znika ze stołu jako pierwsza

Dodano:
Sałatka z jajkami Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Po świętach zawsze zostają jajka i inne składniki, które można wykorzystać zamiast wyrzucać. Ta sałatka to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia.

Według ekspertów w Polsce rocznie marnowane jest ponad 4,8 mln ton jedzenia. Po świętach często zostają różne produkty – ugotowane jajka, warzywa czy wędliny. Zamiast je wyrzucać, warto wykorzystać je do przygotowania smacznej i pełnowartościowej sałatki. To nie tylko sposób na niemarnowanie jedzenia, ale też okazja do kreatywnego gotowania. Z kilku prostych składników można stworzyć coś pysznego, oszczędzając przy tym czas i pieniądze. Dobra kuchnia to taka, w której nic się nie marnuje.

Jak przygotować sałatkę ze świątecznych przysmaków?

Jeśli jajka, które zostały po świętach, są już w majonezie, nie ma powodów do obaw – świetnie sprawdzą się w tej sałatce. Warto jednak pamiętać, aby nie dodawać przypraw w takiej ilości, jak przy przygotowywaniu dania od podstaw. Majonez oraz wcześniejsze doprawienie składników mogą już zawierać odpowiednią ilość soli i przypraw, więc zbyt hojna ich porcja mogłaby sprawić, że smak stanie się zbyt intensywny lub przesadnie słony. Warto spróbować sałatkę przed finalnym doprawieniem i dostosować smak według własnych preferencji.

Jednym ze sposobów na urozmaicenie takiej potrawy jest podsmażenie wędliny na patelni, aż stanie się chrupiąca. Ten prosty krok doda jej intensywnego, głębokiego smaku i wzbogaci całą sałatkę, czyniąc ją jeszcze bardziej apetyczną. Możesz także dodać świeże warzywa, ulubione zioła czy aromatyczne przyprawy, aby nadać daniu wyjątkowy charakter. Dzięki temu świąteczne produkty zyskają drugie życie i zaoszczędzisz czas oraz pieniądze.

Przepis: Sałatka z resztek po świętach

Genialny sposób na niemarnowanie jedzenia ze świątecznego stołu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
337 w każdej porcji

Składniki

  • 3 ugotowane jajka
  • Mieszane sałaty
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 kromki chleba, pokrojone w kostkę (na grzanki)
  • 3 plasterki wędliny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzanekPokrojony chleb skrop oliwą, dopraw solą i piecz w piekarniku lub podsmaż na patelni na złoty kolor.
  2. Łączenie składnikówJajka pokrój na ćwiartki, a pomidory przekrój na połówki. Wymieszaj sałatę, jajka i pomidory w dużej misce. Dodaj szynkę i grzanki. Polej sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem, solą.

Co jeszcze można zrobić z resztek po świętach?

Oto kilka innych pomysłów, które pozwolą uniknąć marnowania jedzenia:

  • Zapiekanka z chleba i szynki – jeśli zostało Ci dużo pieczywa, przygotuj zapiekankę z jajek, wędliny, sera i warzyw. Wystarczy wszystko wymieszać i zapiec w piekarniku.
  • Kanapki na ciepło – wykorzystaj chleb, ser i szynkę, przygotowując tosty lub panini. Możesz dodać sos i grillować całość dla lepszego smaku. W tym przepisie na kanapki na ciepło wykorzystasz nawet chrzan.
  • Pasta jajeczna – jajka ugotowane na twardo można rozgnieść i wymieszać z majonezem, musztardą oraz przyprawami. Idealne na kanapki. Wypróbuj ten przepis na pastę jajeczną.
  • Bulion na resztkach wędlin – jeśli zostało Ci trochę wędzonej szynki, można ją wykorzystać do przygotowania aromatycznego bulionu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...