Ta pieczeń z pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. Jest pyszna i efektowna

Dodano:
Klops z jajkiem Źródło: Shutterstock / stockcreations
Na Wielkanoc staram się przygotować trochę potraw klasycznych, a trochę nowych. Ta pieczeń należy do tych pierwszych i nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Jajeczne nadzienie sprawia bowiem, że idealnie pasuje na wielkanocny stół.

Wielkanoc to święta, w które serwuje się wiele mięs i wędlin. Moja pieczeń z jajkiem doskonale sprawdzi się na obiad i jako przekąska. Wystarczy ją tylko odpowiednio pokroić i podać odpowiednio na ciepło lub zimno. Przygotowanie pieczeni rzymskiej jest proste i podobne do przyrządzenia kotletów mielonych. Z tą różnicą, że po uformowaniu całość piecze się w piekarniku.

Co to jest pieczeń rzymska?

Pieczeń rzymska, zwana też klopsem, to potrawa przyrządzana z mięsa mielonego. Masę robi się podobnie, jak na kotlety mielone, bo też dodaje się do niej namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, a także jajko i przyprawy. Potrawę jednak piecze się, a nie smaży.

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?

By przygotować klops z jajkiem, połowę mięsnej masy wykłada się do podłużnej, prostokątnej formy, układa na niej ugotowane jajka, przykrywa resztą mięsnej masy i całość lekko ugniata. Po upieczeniu i pokrojeniu pieczeń wygląda niezwykle apetycznie.

Przepis: Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń z mielonego mięsa nadziewana gotowanymi jajkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTrzy jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, wystudź.
  2. Przygotowanie masyDo mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, surowe jajko, podsmażoną cebulę, skrobię ziemniaczaną, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę.
  3. Formowanie klopsaWąską, podłużną formę wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż do niej połowę mięsnej masy, wyrównaj powierzchnię. Na środku mięsa ułóż wzdłuż ugotowane jajka. Przykryj je resztą mięsnej masy, dokładnie oblepiając nią jajka.
  4. Pieczenie klopsaFormę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy mięso jest dopieczone. Gdy po nakłuciu będzie z niego wypływał przezroczysty płyn, mięso jest gotowe.

Jak podać pieczeń rzymską z jajkiem?

Pieczeń rzymska z jajkiem doskonale smakuje podana na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło będzie idealna na obiad. Trzeba ją tylko pokrooić w plastry o grubości ok. 1,5 cm i podać z sosem, ziemniakami i surówką. Jeśli chodzi o sos, idealnie będą do niej pasować sos grzybowy czy chrzanowy. Jeśli chcecie podać pieczeń rzymską na przystawkę lub przekąskę, najpierw ją wystudźcie, a potem pokójcie w cienkie plasterki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...