Ta pieczeń z pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. Jest pyszna i efektowna
Wielkanoc to święta, w które serwuje się wiele mięs i wędlin. Moja pieczeń z jajkiem doskonale sprawdzi się na obiad i jako przekąska. Wystarczy ją tylko odpowiednio pokroić i podać odpowiednio na ciepło lub zimno. Przygotowanie pieczeni rzymskiej jest proste i podobne do przyrządzenia kotletów mielonych. Z tą różnicą, że po uformowaniu całość piecze się w piekarniku.
Co to jest pieczeń rzymska?
Pieczeń rzymska, zwana też klopsem, to potrawa przyrządzana z mięsa mielonego. Masę robi się podobnie, jak na kotlety mielone, bo też dodaje się do niej namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, a także jajko i przyprawy. Potrawę jednak piecze się, a nie smaży.
Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?
By przygotować klops z jajkiem, połowę mięsnej masy wykłada się do podłużnej, prostokątnej formy, układa na niej ugotowane jajka, przykrywa resztą mięsnej masy i całość lekko ugniata. Po upieczeniu i pokrojeniu pieczeń wygląda niezwykle apetycznie.
Przepis: Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń z mielonego mięsa nadziewana gotowanymi jajkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 2/3 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTrzy jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, wystudź.
- Przygotowanie masyDo mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, surowe jajko, podsmażoną cebulę, skrobię ziemniaczaną, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę.
- Formowanie klopsaWąską, podłużną formę wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż do niej połowę mięsnej masy, wyrównaj powierzchnię. Na środku mięsa ułóż wzdłuż ugotowane jajka. Przykryj je resztą mięsnej masy, dokładnie oblepiając nią jajka.
- Pieczenie klopsaFormę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy mięso jest dopieczone. Gdy po nakłuciu będzie z niego wypływał przezroczysty płyn, mięso jest gotowe.
Jak podać pieczeń rzymską z jajkiem?
Pieczeń rzymska z jajkiem doskonale smakuje podana na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło będzie idealna na obiad. Trzeba ją tylko pokrooić w plastry o grubości ok. 1,5 cm i podać z sosem, ziemniakami i surówką. Jeśli chodzi o sos, idealnie będą do niej pasować sos grzybowy czy chrzanowy. Jeśli chcecie podać pieczeń rzymską na przystawkę lub przekąskę, najpierw ją wystudźcie, a potem pokójcie w cienkie plasterki.