Zamiast pasty jajecznej zrób szybką sałatkę z jajek i szynki. Jest rewelacyjna na kanapki

Dodano:
Sałatka jajeczna Źródło: Shutterstock / Sungmoon Han
Jeśli jesteś fanem pasty jajecznej, z pewnością posmakuje ci ta sałatka, którą można jeść na kanapkach. Robi się ją ekspresowo.

Sałatka jajeczna na kanapki to prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanych jajek. Dorzucamy do nich jeszcze szynkę i ziemniaki, a to wszystko łączymy prostym sosem z majonezu i musztardy. Taka sałatka z jajek i szynki sprawdzi się na śniadanie, jako przekąska w środku dnia, ale też jako dodatek do kolacji.

Jak zrobić sałatkę jajeczną?

To sałatka dziecinnie prosta do zrobienia, bo wystarczy pokroić składniki i wymieszać z majonezem oraz musztardą. Jeśli masz specjalną kratkę do krojenia jajek i warzyw na tradycyjną sałatkę jarzynową, wszystko pójdzie błyskawicznie, ale oczywiście pokrojenie kilku jajek i dwóch ziemniaków na desce też będzie szybkie.

Ważnym składnikiem sałatki jest szynka. Możesz tu wykorzystać dowolną, nawet szynkę konserwową albo wędlinę drobiową. W tej sałatce dobrze się też sprawdzi pokrojony drobno kawałek wędzonego kurczaka, a w wersji bezmięsnej, wędzona ryba, np. wędzona makrela albo wędzony łosoś. Do sałatki dodaj ulubioną musztardę: od ciebie zależy czy będzie łagodna, czy może pikantna. Rada: do sałatki oprócz majonezu i musztardy można dodać do smaku także łyżeczkę chrzanu.

Do sałatki z przepisu warto też dorzucić coś zielonego, np. posiekany drobno koperek albo szczypiorek.

Przepis: Sałatka jajeczna z szynką

Pomysł na szybką sałatkę z dodatkiem jajek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 150 g szynki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka, szynkę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć wszystko do miski.
  2. Robienie sałatkiDo pokrojonych składników dodaj majonez i musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku.

Jak jeść sałatkę jajeczną?

Sałatka jajeczna jest daniem, które można jeść nawet samodzielnie, jednak my szczególnie polecamy ją na kanapki. Sałatka z jajek i szynki świetnie smakuje podana na świeżej bułce z liściem chrupiącej sałaty lodowej i plasterkiem pomidora.

Ten prosty przepis warto też zachować na Wielkanoc. Taka sałatka wyłożona na łódeczkach z liści cykorii lub podana na kawałkach kolorowej papryki czy w wydrążonych pomidorkach, będzie idealną przekąską na świąteczny stół. Sałatką można też faszerować jajka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...