Zamiast pasty jajecznej zrób szybką sałatkę z jajek i szynki. Jest rewelacyjna na kanapki
Sałatka jajeczna na kanapki to prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanych jajek. Dorzucamy do nich jeszcze szynkę i ziemniaki, a to wszystko łączymy prostym sosem z majonezu i musztardy. Taka sałatka z jajek i szynki sprawdzi się na śniadanie, jako przekąska w środku dnia, ale też jako dodatek do kolacji.
Jak zrobić sałatkę jajeczną?
To sałatka dziecinnie prosta do zrobienia, bo wystarczy pokroić składniki i wymieszać z majonezem oraz musztardą. Jeśli masz specjalną kratkę do krojenia jajek i warzyw na tradycyjną sałatkę jarzynową, wszystko pójdzie błyskawicznie, ale oczywiście pokrojenie kilku jajek i dwóch ziemniaków na desce też będzie szybkie.
Ważnym składnikiem sałatki jest szynka. Możesz tu wykorzystać dowolną, nawet szynkę konserwową albo wędlinę drobiową. W tej sałatce dobrze się też sprawdzi pokrojony drobno kawałek wędzonego kurczaka, a w wersji bezmięsnej, wędzona ryba, np. wędzona makrela albo wędzony łosoś. Do sałatki dodaj ulubioną musztardę: od ciebie zależy czy będzie łagodna, czy może pikantna. Rada: do sałatki oprócz majonezu i musztardy można dodać do smaku także łyżeczkę chrzanu.
Do sałatki z przepisu warto też dorzucić coś zielonego, np. posiekany drobno koperek albo szczypiorek.
Przepis: Sałatka jajeczna z szynką
Pomysł na szybką sałatkę z dodatkiem jajek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 2 ugotowane ziemniaki
- 150 g szynki
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJajka, szynkę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć wszystko do miski.
- Robienie sałatkiDo pokrojonych składników dodaj majonez i musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku.
Jak jeść sałatkę jajeczną?
Sałatka jajeczna jest daniem, które można jeść nawet samodzielnie, jednak my szczególnie polecamy ją na kanapki. Sałatka z jajek i szynki świetnie smakuje podana na świeżej bułce z liściem chrupiącej sałaty lodowej i plasterkiem pomidora.
Ten prosty przepis warto też zachować na Wielkanoc. Taka sałatka wyłożona na łódeczkach z liści cykorii lub podana na kawałkach kolorowej papryki czy w wydrążonych pomidorkach, będzie idealną przekąską na świąteczny stół. Sałatką można też faszerować jajka.