Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiadu

Dodano:
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Ta przepyszna surówka z kapusty pekińskiej to mój sposób na szybki i smaczny dodatek do obiadu. Robi się ją łatwo, a składniki są proste.

Kapusta pekińska to jedno z najwdzięczniejszych warzyw na szybkie i smaczne surówki do obiadu. Ta surówka z kapusty pekińskiej to surówka z dodatkiem świeżego ogórka oraz sporej ilości koperku. Pasuje do wielu dań obiadowych, a jeśli zrobisz jej za dużo, dalej zdradzam, jak w mig zamienisz ją w rewelacyjną sałatkę, którą można zaserwować na kolację.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka?

Tu nie ma żadnej filozofii, bo wystarczy jedynie wymieszać kapustę, ogórka i koperek. Tym, co łączy warzywa, jest majonez, który dodaje im smaku. Jeśli jednak wolisz surówkę do obiadu w wersji fit, śmiało zamień majonez na chlust dobrej oliwy i skrop wszystko octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka

Prosty pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
77 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPoszatkuj drobno kapustę, pokrój ogórka i posiekaj koperek. Wrzuć wszystko do jednej miski.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj majonez, wymieszaj, dopraw według uznania solą i pieprzem.

Taka surówka rewelacyjnie pasuje niemal do każdego obiadu, czy to klasyk typu ziemniaki i kotlet, czy to kasze z sosem, cy może ryż z mięsem. Surówkę z kapusty pekińskiej można również zaserwować do pierogów (np. z mięsem albo z pieczarkami) albo wytrawnych naleśników czy krokietów.

Jak szybko zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej?

Jeśli wyjdzie mi za dużo surówki i nie zjemy jej całej do obiadu, mam pewność, że nic się nie zmarnuje, a wszystko zjemy jeszcze tego samego dnia. Surówkę do obiadu przerabiam błyskawicznie w pyszną i lekką sałatkę na kolację. Do gotowej surówki dodaję gotowane jajko i odrobinę tartego, żółtego sera. Mieszam wszystko i gotowe. Ja zajadam taką sałatkę solo, ale cześć domowników lubi dodatkowo ją zagryźć chrupiącą grzanką.

Gotową sałatkę warto dodatkowo posypać prażonymi orzechami włoskimi albo pestkami słonecznika czy dyni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...