Z prostych składników robię szybko pożywne placki. Można je podać na obiad lub kolację
Znacie z pewnością placki z jabłkami, zwane racuchami czy placki ziemniaczane. Jednak placki można też przygotować z innych składników. Ja na przykład robię je na bazie mielonego mięsa, dzięki czemu potrawa wychodzi niezwykle pożywna. Niektórzy może i nazwali by je kotletami, ale jednak nie formuje się ich w dłoniach, a kładzie na patelnię łyżką. Dzięki temu robi się je bardzo szybko.
Jakie mięso najlepiej przeznaczyć na placki?
Placki to potrawa krótko smażona. Z tego powodu do masy na placki najlepiej dodać delikatne i mocno rozdrobnione mięso. Proponuję sięgnąć po mielony filet z piersi kurczaka lub z piersi indyka. Z ich dodatkiem placki wyjdą lekkie, soczyste, a jednocześnie bardzo pożywne.
Jak zrobić placki z mięsem drobiowym?
Na placki z mięsem drobiowym należy przeznaczyć mocno rozdrobnione mięso. Najlepiej, jeśli jest to mięso mielone. Gdy jednak macie pod ręką całe filety, możecie je po prostu drobno posiekać. Po wymieszaniu z jajkiem, mąką i dodatkami smakowymi powstanie dość gęsta masa na placki.
Przepis: Placki z mięsem drobiowym
Pożywne placki z mielonego mięsa drobiowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mielonego mięsa drobiowego (np. z kurczaka, indyka)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na plackiDo mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę, jajko i jogurt. Wsyp też trochę soli i pieprzu, wymieszaj dość gęste ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj, formując w ten sposób kształtne placki. Smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
Wskazówka: Do masy na placki z mielonym mięsem drobiowym można też dodać startą marchewkę. Zwiększy soczystość placków i nada im bardziej apetycznego wyglądu.
Jak podać placki z mięsem drobiowym?
Placki z mięsem drobiowym najsmaczniejsze są podane na ciepło. Można je zaserwować na obiad czy kolację np. w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty czy surówki z marchewki. Smaku doda im sos, np. czosnkowy, pomidorowy czy tzatziki. Placki z mięsem można też zjeść na zimno, np. na przekąskę.