Wyśmienite roladki z 4 prostych składników. Robię podwójną porcję, bo każdy prosi o więcej
Jeśli w prosty sposób chcecie przygotować efektowny, mięsny obiad, proponuję przyrządzić roladki. Robi się je z cienkich płatów mięsa, dzięki czemu szybko się pieką. A umieszczone w środku warzywa nie tylko podnoszą ich smak i wartość odżywczą, ale też sprawiają, że potrawa zyskuje niezwykle apetyczny wygląd. Takie roladki możecie podać nawet na świąteczny stół.
Z jakiego mięsa zrobić mięsne roladki?
Mięsne roladki najlepiej zrobić z delikatnego mięsa, które szybko się piecze. Może to więc być filet z piersi kurczaka, filet z piersi indyka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso należy pokroić w plastry, a potem delikatnie rozbić, by zrobiły się cieńsze. Po przyprawieniu, zawija się w nie warzywa i całość krótko piecze.
Jak zrobić drobiowe roladki z warzywami?
Przygotowanie drobiowych roladek z warzywami zaczynam od przyrządzenia mięsa. Zazwyczaj przeznaczam na nie filet z indyczej piersi, bo łatwo pokroić go w plastry i jest delikatny. Mięso lekko rozbijam gładką stroną kuchennego tłuczka, oprószam przyprawami, smaruję np. musztardą i układam na nim kawałki warzyw. Po zrolowaniu i spięciu są gotowe do pieczenia.
Przepis: Drobiowe roladki z warzywami
Roladki z piersi indyczej z papryką i brokułem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 6 plastrów piersi indyczej
- sól, pieprz
- estragon lub bazylia
- 12 różyczek brokułu
- 1 czerwona papryka
- 6 łyżeczek musztardy
- 100 g startego żółtego sera, np. mozzarella
- 2 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry mięsa delikatnie rozbij kuchennym tłuczkiem. Oprósz je solą, pieprzem i estragonem. Górną część każdego płata mięsa posmaruj musztardą.
- Formowanie roladekRóżyczki brokułu opłucz, osusz. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w słupki. Na każdym plastrze mięsa połóż 2-3 słupki papryki i 2 różyczki brokułu. Zwiń roladki, zepnij je wykałaczkami.
- Pieczenie roladekRoladki ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Posyp je startym serem. Przykryj, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać drobiowe roladki?
Drobiowe roladki można podać z różnymi dodatkami. Jeśli chodzi o elegancki obiad, można je zaserwować z pieczonymi ziemniakami w postaci plastrów czy cząstek. Dobrze też będą smakować podane z gotowanym ziemniakami lub ryżem. Ich smak doskonale podniesie sos, np. sos pieprzowy. Doskonałym dopełnieniem całego dania będzie lekka surówka. Może to być sałata z dodatkami, surówka Colesław czy surówka z marchewki.