Wyśmienite roladki z 4 prostych składników. Robię podwójną porcję, bo każdy prosi o więcej

Dodano:
Roladki mięsne z warzywami Źródło: Shutterstock / Lunov Mykola
Mięsne roladki to bardzo eleganckie danie. Można je podać nawet na świąteczny stół, a są proste do zrobienia. Ja roladki zwykle robię z mięsa drobiowego i kolorowych warzyw. Dzięki temu są smaczne i bardzo apetyczne.

Jeśli w prosty sposób chcecie przygotować efektowny, mięsny obiad, proponuję przyrządzić roladki. Robi się je z cienkich płatów mięsa, dzięki czemu szybko się pieką. A umieszczone w środku warzywa nie tylko podnoszą ich smak i wartość odżywczą, ale też sprawiają, że potrawa zyskuje niezwykle apetyczny wygląd. Takie roladki możecie podać nawet na świąteczny stół.

Z jakiego mięsa zrobić mięsne roladki?

Mięsne roladki najlepiej zrobić z delikatnego mięsa, które szybko się piecze. Może to więc być filet z piersi kurczaka, filet z piersi indyka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso należy pokroić w plastry, a potem delikatnie rozbić, by zrobiły się cieńsze. Po przyprawieniu, zawija się w nie warzywa i całość krótko piecze.

Jak zrobić drobiowe roladki z warzywami?

Przygotowanie drobiowych roladek z warzywami zaczynam od przyrządzenia mięsa. Zazwyczaj przeznaczam na nie filet z indyczej piersi, bo łatwo pokroić go w plastry i jest delikatny. Mięso lekko rozbijam gładką stroną kuchennego tłuczka, oprószam przyprawami, smaruję np. musztardą i układam na nim kawałki warzyw. Po zrolowaniu i spięciu są gotowe do pieczenia.

Przepis: Drobiowe roladki z warzywami

Roladki z piersi indyczej z papryką i brokułem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 6 plastrów piersi indyczej
  • sól, pieprz
  • estragon lub bazylia
  • 12 różyczek brokułu
  • 1 czerwona papryka
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 100 g startego żółtego sera, np. mozzarella
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry mięsa delikatnie rozbij kuchennym tłuczkiem. Oprósz je solą, pieprzem i estragonem. Górną część każdego płata mięsa posmaruj musztardą.
  2. Formowanie roladekRóżyczki brokułu opłucz, osusz. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w słupki. Na każdym plastrze mięsa połóż 2-3 słupki papryki i 2 różyczki brokułu. Zwiń roladki, zepnij je wykałaczkami.
  3. Pieczenie roladekRoladki ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Posyp je startym serem. Przykryj, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać drobiowe roladki?

Drobiowe roladki można podać z różnymi dodatkami. Jeśli chodzi o elegancki obiad, można je zaserwować z pieczonymi ziemniakami w postaci plastrów czy cząstek. Dobrze też będą smakować podane z gotowanym ziemniakami lub ryżem. Ich smak doskonale podniesie sos, np. sos pieprzowy. Doskonałym dopełnieniem całego dania będzie lekka surówka. Może to być sałata z dodatkami, surówka Colesław czy surówka z marchewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...