Ta szybka zapiekanka to danie idealne na leniwą niedzielę. Składniki na pewno masz w lodówce

Dodano:
Zapiekanka z szynką i serem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Ta zapiekanka to nie tylko pyszne i szybkie danie. To także pomysł na to, jak wykorzystać lekko czerstwe pieczywo, ale też resztki sera i wędlin.

Niedziela to często ten moment, kiedy w kuchni zostaje sporo czerstwego już pieczywa, a w lodówce resztki wędlin czy sera. To idealny zestaw na leniwą, niedzielną zapiekankę, która może być śniadaniem, obiadem czy kolacją. To zapiekanka z szynką i serem, ale też z kawałkami pieczywa.

Jak zrobić szybką zapiekankę z szynką i serem?

Zrobienie zapiekanki jest bardzo proste: wystarczy pokroić szynkę i bułkę, wymieszać z masą z jajek i sera, a potem jeszcze dodatkowo posypać serem i zapiec na złoto. My do tego dodaliśmy jeszcze zielony szczypiorek. Zapiekanka jest gotowa, kiedy jej wierzch się pięknie zezłoci i zapiecze.

Oczywiście do zrobienia zapiekanki możesz wykorzystać nie tylko szynkę, ale dowolne wędliny (np. kawałki kiełbasy, boczku czy nawet parówkę). To samo dotyczy sera: może to być miks końcówek różnych serów, które zostały w lodówce. Taka zapiekanka to idealny sposób na ich zużycie i niemarnowanie jedzenia.

Podobnie jest z pieczywem, w naszym przepisie jest to bułka, ale mogą być również kromki dowolnego chleba pokrojone w kostkę.

Przepis: Zapiekanka z szynką i serem

Prosta zapiekanka idealna na śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
459 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
  • 2 bułki
  • 2 jajka
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBułkę pokrój w kostkę i wymieszaj z szynką. Jajka wymieszaj z połową sera, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj szczypiorek.
  2. ZapiekanieWymieszaj szynkę, bułkę i jajka z serem, dodaj szczypiorek. Wierzch posyp resztą żółtego sera i zapiekaj ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (aż ser się zrumieni).

Inne pomysły na leniwą zapiekankę

Do takiej zapiekanki możesz dodać również inne składniki. Jej najważniejsze zasady to wykorzystać to, co jest w kuchni i nie napracować się wiele. Do zapiekanki możesz dołożyć również warzywa, np. pomidory, cebulę, paprykę czy selera naciowego. Jeśli zostały ci gotowane ziemniaki z obiadu, możesz również z nich zrobić pyszną zapiekankę, wtedy zastąp w przepisie pieczywo właśnie ziemniakami.

Podobną zapiekankę można zrobić także w wersji wegetariańskiej. Pomiń wówczas dodatek szynki, a dodaj np. ser feta, kawałki wędzonego tofu albo przesmażone na maśle pieczarki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...