Tosty à la pizza hawajska są idealne na szybkie śniadanie. Kwadrans i gotowe!
Tosty z szynką i ananasem to nic innego jak tosty à la pizza hawajska. Sekretem jest słynne połączenie szynki i ananasa. Mało która potrawa budzi aż takie kontrowersje i skrajne emocje, więc my dolewamy oliwy do ognia i proponujemy coś specjalnego dla wielbicieli ananasów i szynki w duecie. Takie tosty są doskonałe na śniadanie, ale mogą być również kolacją czy prostą i szybką imprezową przekąską.
Jak zrobić tosty z szynką i ananasem?
Potrzebne są same proste składniki: ser, szynka i ananas w kawałkach z puszki (może też być w plastrach, jeśli tak wolisz). Aby grzanki były delikatnie chrupiące, posmaruj je koniecznie masłem, dodaj też odrobinę keczupu lub sosu pomidorowego. W przepisie smarujemy nim grzanki przed pieczeniem, ale sos można dodać także już na talerzu.
Do zrobienia tostów z szynką i ananasem można wykorzystać zwykły chleb tostowy, w zdrowszej wersji możesz wybrać chleb tostowy pełnoziarnisty lub graham. Do zrobienia tostów można wybrać dowolny ser żółty, który dobrze się topi pod wpływem temperatury. Może to być również tarty ser albo ser tostowy już w pokrojony na kwadratowe plastry dostosowane do kształtu kromek chleba tostowego.
Przepis: Tosty hawajskie
Pyszne tosty z szynką i ananasem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 403 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plasterki szynki
- 4 łyżeczki masła
- 4 plastry żółtego sera
- 4 łyżeczki keczupu
- 1/2 puszki krojonego ananasa
Sposób przygotowania
- Szykowanie tostówKromki posmaruj z obu stron masłem i ułóż na blasze. Wierzch posmaruj keczupem, połóż szynkę, ser oraz kawałki ananasów.
- Robienie tostówZapiekaj tosty ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Tosty hawajskie z patelni
Tosty z szynką i ananasem możesz przygotować również na patelni. Wówczas połóż posmarowane masłem kromki na patelni, a kiedy przewrócisz je na druga stronę, ułóż na chlebie szynkę, ser i ananasa. Możesz delikatnie przykryć patelnię, aby ser szybciej się roztopił. To opcja nieco bardziej ekonomiczna niż rozgrzewanie piekarnika (piekarnik jednak ładniej przypieka składniki od góry i zdecydowanie lepiej się sprawdzi przy większej ilości tostów).
Takie tosty również można podawać z keczupem lub dowolnym sosem pomidorowym, czy innymi sosami, które dodaje się do pizzy.