Te zdrowe placki owsiane robię, gdy nie mam pomysłu na ciepłą kolację. Dzieci je uwielbiają
Placki owsiane z serem żółtym przygotowałam przypadkiem. Szukałam pomysłu na prostą i zdrową kolację na ciepło, a w ręce wpadła mi stara kartka z kalendarza. Wszystkie składniki na smakowicie zapowiadające się placki z dodatkiem płatków owsianych miałam akurat w kuchni, więc prędko zabrałam się za smażenie. Posiłek był bardzo sycący, a rodzina była nim tak zachwycona, że teraz co jakiś czas muszę im przygotować te placki. Nie narzekam, bo wiem, że w tym smacznym daniu przemycam sporo cennych składników odżywczych. Przy dzieciach niejadkach każdy taki frykas jest na wagę złota.
Jak zrobić wytrawne placki owsiane?
Wykonanie tej ciepłej kolacji nie jest skomplikowane. Wystarczy, że zalejesz płatki owsiane ciepłym mlekiem i – gdy lekko zmiękną – połączysz je z kilkoma prostymi składnikami. Po usmażeniu będą smakowały wyśmienicie nawet bez wyszukanych dodatków.
Przepis: Placki owsiane z serem żółtym
Pyszne danie idealna na ciepłą kolację lub leniwe śniadanie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 296 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- 125 ml szklanki mleka
- 1 średnia cebula
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPłatki owsiane wsyp do miski. Zalej je podgrzanym mlekiem, ale nie zagotowanym mlekiem i odstaw na 5-10 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ja na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Robienie masy na placki owsianeDo miękkich płatków owsianych dodaj cebulę z patelni, starty ser i jajka. Wymieszaj. Dopraw masę odrobiną soli i pieprzu.
- Smażenie placków owsianych z seremNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Przy pomocy łyżki formuj nieduże placki i smaż je średnim ogniu, aż z obu stron będę lekko złote. Gotowe przenieś na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Jak podawać ciepłą kolację z płatkami owsianymi?
Placki owsiane fantastycznie smakują z dodatkiem ketchupu. Możesz też śmiało serwować je z gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Dobrym pomysłem będzie doprawienie tego nabiału świeżymi ziołami albo posypanie placków owsianych posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Do tej ciepłej kolacji możesz też dodać duszone warzywa np. pyszny ratatuj czy bezmięsne leczo. Lubię też zjadać je z prostą sałatką z pomidorami i świeżym ogórkiem.
Inne warianty placków owsianych
Ciepłą kolację możesz przygotować w bardziej bogatej wersji. Wystarczy, że do masy na placki wsypiesz suszone zioła prowansalskie czy wędzoną lub ostrą paprykę, a dodasz potrawie charakteru. Możesz też wykorzystać świeży czosnek. Podsmaż go krótko z cebulą, a będzie wyśmienicie.
Placki owsiane z serem żółtym możesz też przygotować z błyskawicznych płatków owsianych. Mają nieco mniej wartości odżywczych niż górskie, ale nie będziesz musiała ich namaczać w mleku, by zmiękły.