Pyszny farsz do naleśników robię w 15 minut. To danie idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację
W moim domu wytrawne naleśniki zawsze szybko znikają z talerzy. Robię je na tyle często, że czasami brak mi już pomysłu, co włożyć do środka. Ostatnio postawiłam na bardzo proste dodatki, wykorzystałam to co miałam w lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. W kwadrans przygotowałam pyszny posiłek dla rodziny. Zniknął w mgnieniu oka.
Jak zrobić szybkie wytrawne naleśniki?
Ten ciepły posiłek powstaje raz-dwa, jeśli masz pod ręką wcześniej już usmażone naleśniki. Ja zajęłam się tym wcześniej i zrobiłam niezwykle elastyczne ciasto z przepisu pochodzącego z PRL-owskiego poradnika. Zamknęłam w nim kurczaka podsmażonego z ziołami, plastry świeżego pomidora, sałatę oraz rozdrobniony ser żółty. Wyszło fantastycznie.
Przepis: Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Znakomite wytrawne naleśniki, które zrobisz bardzo sprawnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 4 naleśniki bez cukru
- 4 duże liście sałaty
- 1 pierś z kurczaka
- 2 spore pomidory
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPomidora umyj, pokrój w plastry. Sałatę opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Smażenie mięsaPierś z kurczaka oczyść. Lekko ją rozbij lub przetnij na pół, jeśli jest bardzo gruba. Wysmaruj oliwą z oliwek, a następnie oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Usmaż, delikatnie rumieniąc. Zdejmij z patelni i pokrój w cienkie paseczki.
- Składanie naleśnikówW każdym, posmarowanym niewielką ilością majonezu, naleśniku ułóż liść sałaty, kilka plastrów pomidora oraz paseczki zrumienionego kurczaka. Całość złóż w trójkąt i podawaj posypane serem żółtym.
- Podsmażanie nalesnikówTrójkąty ze smakowitym farszem podgrzewaj na patelni z nieprzywierająca powłoką do czasu, aż delikatnie się zrumienią.
Jak podawać smaczne naleśniki z kurczakiem?
Danie po podgrzaniu nie wymaga już wielu dodatków. Moi bliscy jednak lubią polać je ketchupem lub dipem czosnkowym. Do zaproponowanego przeze mnie farszu pasują też sosy: słodko-kwaśny, aioli lub jogurt naturalny z ziołami (np. z koperkiem lub świeżą bazylią). Tak przygotowane naleśniki to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja.
Inne warianty wytrawnych naleśników
Czasami zamiast sera żółtego do naleśników z kurczakiem dodaję pokrojoną w plastry białą mozzarellę. Wtedy danie nabiera lekkości i zaczyna przypominać smakowite frykasy kuchni włoskiej. Zastępując majonez wyrazistą musztardą albo jeszcze ostrzejszymi dodatkami takimi jak sos sambal, sos tabasco czy rozprowadzona z odrobiną oliwy z oliwek lub wody pasta curry, uzyskasz pełne charakteru danie, które przyjemnie cię rozgrzeje. Wspomnianych składników możesz też użyć do zamarynowania kurczaka przed smażeniem. Świetnym pomysłem na zastąpienie pomidora może natomiast być użycie pasty z suszonych pomidorów. Ich intensywny smak sprawi, że kurczak nabierze niesamowitego aromatu.