Te ekspresowe placuszki są idealne nie tylko na śniadanie. Jeden składnik sprawia, że są wyjątkowo puszyste
Są puszyste i miękkie, a podane z kleksem śmietany i wędzonym łososiem smakują niczym tradycyjne bliny. Tu jednak nie ma drożdży, a wszystko robi się ekspresowo. Placuszki pięknie wyrastają dzięki kwaśnej maślance i dodatkowi odrobiny sody.
Jak zrobić placuszki z maślanki?
Te wytrawne placuszki z maślanki mają najprostszy z możliwych skład. To jedynie mąka, jajka, maślanka, soda, sól i pieprz. Wszystko wystarczy wymieszać i już na tym etapie zobaczysz, jak buzuje soda połączona z kwaśną maślanką. Dzięki temu placki rewelacyjnie wyrastają na patelni. Nasza propozycja to placki podane z wędzonym na zimno łososiem, śmietaną i posypane szczypiorkiem.
Przepis: Placuszki z łososiem
Szybkie placki na maślance, idealne na śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 770 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
do podania:
- 1 szklanka śmietany
- 200 g wędzonego na zimno łososia
- 1/2 szklanki posiekanego drobno szczypiorku
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na plackiWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na placki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładaj małe porcje na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoto.
- Podawanie placuszkówPlacki podawaj z kleksem śmietany, kawałkiem łososia i szczypiorkiem.
Rada: część mąki pszennej możesz zastąpić mąką owsianą albo gryczaną. Do samego ciasta można równie dodać inne składniki, np. posiekany drobno koperek czy natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę albo groszek z puszki.
Inne pomysły na podanie placków
Placki z tego przepisu możesz podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Może to być:
- jogurt grecki, świeży ogórek, łosoś wędzony na zimno, koperek,
- sos czosnkowy, szczypiorek,
- majonez, szynka, ogórek kiszony,
- keczup, ogórek konserwowy,
- hummus, owoce granatu, oliwa z oliwek, cebula,
- pasta z makreli, czerwona cebula, ogórek konserwowy,
- kremowy twarożek, dowolna wędzona ryba, szczypiorek.
To tylko kilka propozycji, które potraktuj jako inspirację. Te same placuszki na maślance doskonale smakują także z gorącymi sosami, a to oznacza, że mogą być również dodatkiem do obiadu. Możesz je zaserwować z dowolnym gulaszem (mięsnym albo warzywnym), sosem z pieczarek lub leśnych grzybów albo z leczo. Można je także podać z kawałkiem pieczonego mięsa i tradycyjnym sosem pieczeniowym.