Te ekspresowe placuszki są idealne nie tylko na śniadanie. Jeden składnik sprawia, że są wyjątkowo puszyste

Dodano:
Placuszki z łososiem Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Placuszki z łososiem można zjeść zamiast kanapek na śniadanie, mogą być też przekąską albo kolacją. Proste ciasto robi się z maślanki.

Są puszyste i miękkie, a podane z kleksem śmietany i wędzonym łososiem smakują niczym tradycyjne bliny. Tu jednak nie ma drożdży, a wszystko robi się ekspresowo. Placuszki pięknie wyrastają dzięki kwaśnej maślance i dodatkowi odrobiny sody.

Jak zrobić placuszki z maślanki?

Te wytrawne placuszki z maślanki mają najprostszy z możliwych skład. To jedynie mąka, jajka, maślanka, soda, sól i pieprz. Wszystko wystarczy wymieszać i już na tym etapie zobaczysz, jak buzuje soda połączona z kwaśną maślanką. Dzięki temu placki rewelacyjnie wyrastają na patelni. Nasza propozycja to placki podane z wędzonym na zimno łososiem, śmietaną i posypane szczypiorkiem.

Przepis: Placuszki z łososiem

Szybkie placki na maślance, idealne na śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
770 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

do podania:

  • 1 szklanka śmietany
  • 200 g wędzonego na zimno łososia
  • 1/2 szklanki posiekanego drobno szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na plackiWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na placki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładaj małe porcje na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoto.
  2. Podawanie placuszkówPlacki podawaj z kleksem śmietany, kawałkiem łososia i szczypiorkiem.

Rada: część mąki pszennej możesz zastąpić mąką owsianą albo gryczaną. Do samego ciasta można równie dodać inne składniki, np. posiekany drobno koperek czy natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę albo groszek z puszki.

Inne pomysły na podanie placków

Placki z tego przepisu możesz podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Może to być:

  • jogurt grecki, świeży ogórek, łosoś wędzony na zimno, koperek,
  • sos czosnkowy, szczypiorek,
  • majonez, szynka, ogórek kiszony,
  • keczup, ogórek konserwowy,
  • hummus, owoce granatu, oliwa z oliwek, cebula,
  • pasta z makreli, czerwona cebula, ogórek konserwowy,
  • kremowy twarożek, dowolna wędzona ryba, szczypiorek.

To tylko kilka propozycji, które potraktuj jako inspirację. Te same placuszki na maślance doskonale smakują także z gorącymi sosami, a to oznacza, że mogą być również dodatkiem do obiadu. Możesz je zaserwować z dowolnym gulaszem (mięsnym albo warzywnym), sosem z pieczarek lub leśnych grzybów albo z leczo. Można je także podać z kawałkiem pieczonego mięsa i tradycyjnym sosem pieczeniowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...