Biorę chleb tostowy i zapiekam z pysznymi dodatkami. Szybka przekąska smakuje jak pizza

Dodano:
Przekąska z chleba tostowego Źródło: Shutterstock / Shaiith
Szybka przekąska z chleba tostowego to idealny wybór dla zabieganych. Zachęcam do wypróbowania przepisu na tosty z piekarnika, które w smaku przypominają pizzę, ale nie wymagają długiego stania przy kuchni.

Jeżeli masz pieczywo tostowe (opcjonalnie inne pieczywo pszenne lub pełnoziarniste), żółty ser i m.in. salami, to możesz raz-dwa przygotować ciepłą przekąskę lub potrawę, którą można zajadać o różnych porach dnia. Tosty z poniższego przepisu są chrupiące i smakują fenomenalnie. Moje dzieci je uwielbiają i zawsze proszą o dokładkę.

Jak zrobić szybką przekąskę z chleba tostowego?

Pieczywo tostowe można podawać z różnymi dodatkami. Poniższy przepis sprawia, że delikatne w smaku pieczywo zyskuje wyrazisty smak i aromat.

Do przygotowania przekąski możesz użyć ulubionego sera np. typu gouda lub mozzarella, a także ulubionej wędliny. Smaruję tosty domowym sosem pomidorowym z czosnkiem i bazylią, który możesz zastąpić ketchupem, czerwonym pesto lub gęstą passatą pomidorową. Jeżeli chcesz użyć passaty, to podsmaż przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku na niewielkiej ilości oliwy, oleju lub klarowanego masła, dodaj passatę i gotuj przez kilka minut, żeby nadmiar płynu odparował. Dopraw sos zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi solą, pieprzem oraz ziołami. Wielbicielom ostrzejszych smaków polecam użyć węgierskiego sosu typu ajwar.

Przepis: Przekąska z chleba tostowego

Pomysł na szybkie danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
908 w każdej porcji

Składniki

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 200 g żółtego sera
  • 100 g salami
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOliwę z oliwek i sos pomidorowy przełóż do małych miseczek. Ser żółty zetrzyj na tarce. Możesz również użyć sera w plasterkach. Jeżeli używasz wędliny w kawałku, to pokrój ją na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na plasterki. Bazylię umyj i osusz. Oddziel listki od gałązek.
  2. WykonanieKromki pieczywa tostowego posmaruj odrobiną oliwy – polecam skorzystać z pędzelka kuchennego. Na warstwie oliwy rozsmaruj sos pomidorowy. Na sos wyłóż wędlinę, ser i kawałki pomidorków koktajlowych – ilość wedle uznania. Posyp wierzch tostów oregano i udekoruj potrawę świeżymi listkami bazylii.
  3. PieczenieWyłóż blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia i ułóż na niej gotowe tosty. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blachę z tostami do piekarnika i piecz 10-15 minut.

Jak podawać szybką przekąskę z chleba tostowego?

Tosty o smaku pizzy podawaj gorące. Możesz je przed podaniem pokroić oraz udekorować świeżą bazylią, oregano, ale też posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Tosty doskonale smakują z różnymi sosami np. ketchupem, sosem czosnkowym albo barbecue.

Można je podawać zarówno jako pożywne śniadanie, jak i sycącą przekąskę w ciągu dnia. Sprawdzą się także jako kolacja. Takie tosty o smaku pizzy są doskonałe na dziecięce przyjęcia, ale też na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Choć to danie proste, to każdy zjada ze smakiem.


Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...