Placki z cukinii Jakuba Kuronia są chrupiące i nigdy się nie rozpadają. Kucharz zdradził prosty patent
Jakub Kuroń (syn Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Kiedy wrzucił krótki film z apetycznymi plackami z cukinii, w komentarzach zawrzało i wszyscy prosili o przepis. Pojawiły się też wątpliwości, bo niektórzy przyznali, że im placki z cukinii nie wychodzą. Kucharz od razu dał im prostą i skuteczną radę.
Jak zrobić idealne placki cukinii?
Jedna z komentujących przyznała, że jej placki z cukinii zawsze rozpadają się na patelni. „Trzeba pamiętać, aby odcisnąć nadmiar wody z cukinii, zanim dodasz pozostałe składniki” – odpowiedział Jakub Kuroń. Startą cukinię można odcisnąć na sicie albo użyć do tego cienkiej ściereczki z bawełny, albo pieluchy tetrowej. Ten zabieg sprawi jednocześnie, że placki wyjadą chrupiące. Znany kucharz jednocześnie radzi, aby zwracać uwagę na konsystencję ciasta i w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki niż jest to podane w przepisie.
Przepis: Placki z cukinii Jakuba Kuronia
Pyszne i zdrowe warzywne placki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 ćwiartka selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 biała część pora
- ½ pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 5 jaj
- 100 g mąki pszennej
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywWarzywa (obraną marchew, selera i cukinię ze skórką) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por, koperek i czosnek drobno posiekaj. Startą cukinię odciśnij z nadmiaru wody.
- Robienie ciasta na plackiW misce wymieszaj warzywa. Dodaj jajka, mąkę pszenną oraz przyprawy.
- Smażenie plackówPlacki smaż partiami po 2 minuty z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj z kwaśną śmietaną.
Kuroń zachęca też do własnych eksperymentów ze składem placków, bo jak podkreśla, w składzie ciasta jest nie tylko cukinia. „Ja zdecydowałem się na dodatek warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler) oraz szczypty orientalnych przypraw (curry i kurkuma)... Fajne jest to, że takie placki to może być wasza własna kompozycja” – podkreślił. My proponujemy dodać do takich placków drobno posiekaną ostrą papryczkę.
Jak podawać placki z cukinii? Jakub Kuroń podsuwa pomysł
W podstawowym przepisie placki z cukinii Jakub Kuroń podaje z kwaśną śmietaną. Ale na swojej stronie podsuwa jeszcze inne pomysły. Takie placki można bowiem podać z plastrami wędzonego łososia albo z dobrym gulaszem. My się z tym zgadzamy i sami zabieramy się do tarcia warzyw na chrupiące placki.