Jasiek Kuroń wziął kapustę pekińską i w kilka minut zrobił obłędną sałatkę. To prawdziwa bomba witaminowa
Jasiek Kuroń zwykle zaskakuje rewelacyjnymi przepisami na potrawy mięsne, tym razem jednak postawił na lekką i pełną zdrowia sałatkę. To modna sałatka green goddess, czyli sałatka zielonej bogini. Robi się ją szybko i łatwo, jest obłędnie smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa. Jasiek Kuroń przygotował własną wersję – to wyjątkowe połączenie pysznych składników. „Robi się ją szybko, a jest bardzo pożywna”– zachęca.
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej? Przepis Kuronia krok po kroku
Zrobienie tej sałatki jest dziecinnie proste, bo wystarczy pokroić podstawowe składniki, a te na dressing zmiksować blenderem. Potem już tylko wystarczy wszystko dokładnie wymieszać, tak aby dressing oblepił dokładnie kapustę, sałatę i ogórka, i gotowe! Jeśli blendujesz dressing i czujesz, że jest zbyt gęsty, zgodnie z radą Jaśka Kuronia dodaj do niego odrobinę zimnej wody.
Przepis: Sałatka zielonej bogini
Sałatka z kapusty pekińskiej według receptury Jaśka Kuronia.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 646 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 kg kapusty pekińskiej
- 1 średnia główka sałaty lodowej
- 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
- 1/2 szklanki posiekanego szczypioru
na dressing:
- 2 garście szpinaku
- 1 awokado
- biała część dymki
- 40 g startego parmezanu
- 3 łyżki nerkowców
- 40 ml oliwy
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ewentualnie odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę i sałatę posiekaj, ogórka pokrój. Wrzuć wszystko do miski razem z posiekanym szczypiorkiem. Wszystkie składniki na dressing zblenduj na gładko.
- Robienie sałatkiWymieszaj dobrze dressing ze składnikami sałatki.
Jak podawać sałatkę zielonej bogini?
Sałatka zielonej bogini może być zdrową przekąską, dodatkiem do innych potraw (np. grillowanego mięsa drobiowego), ale też samodzielnym, lekkim daniem. Jasiek Kuroń zdradził, jak on i jego bliscy jedzą sałatkę z kapusty pekińskiej. „Ja serwuję ją z ziarnami słonecznika lub prażonymi, siekanymi pistacjami. Moja żona lubi polać ją odrobiną miodu. Jak widać, można ją dostosować idealnie pod siebie. Warzywa w sałatce pokrojone są drobno, a serwować ją można np. na czipsach tortilli”– podpowiada kucharz.
Sałatkę można również podać z pełnoziarnistymi grzankami. Taką sałatkę śmiało można podać na przyjęciu albo zabrać ze sobą na spotkanie przy grillu. To także dobra opcja na zdrową przekąskę do pracy: wystarczy zapakować sałatkę do pojemnika (aby była lepsza, możesz osobno zapakować dressing, osobno resztę składników i wymieszać wszystko przed zjedzeniem).