To proste danie robię szybko w piekarniku lub na grillu. U mnie w domu to prawdziwy hit sezonu
Kiełbasa z warzywami to grillowy klasyk. Potrawa spodoba się większości amatorów letnich spotkań, a wcale nie jest droga czy trudna w przygotowaniu. Odkąd poznałam prosty patent na ten znakomity posiłek, często do niego wracam. Cała rodzina zajada go aż miło patrzeć. Spróbuj i ty.
Jak zrobić kiełbasę grillowaną z warzywami?
Pyszne danie z grilla robi się niemalże samo. Wystarczy, że zamkniesz kiełbasę i oczyszczone warzywa w folii aluminiowej, ułożysz na ruszcie lub kratce piekarnika i zostawisz na odpowiednio długo w wysokiej temperaturze.
Soczysty mięsny wyrób u mnie najczęściej gości z kukurydzą w kolbach, pomidorkami, cebulką i papryką. Jeśli mam pod ręką, wrzucam też pieczarki. Smak tych prostych dodatków komponuje się z kiełbasą doskonale. Jeszcze nikt nie odmówił mi spróbowania tego rarytasu.
Przepis: Kiełbasa grillowana z warzywami
Pyszne danie z grilla idealne na rodzinny obiad, które zrobisz również w piecu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 476 w każdej porcji
Składniki
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 2 czerwone papryki
- 1 świeża kukurydza
- 1 średnia cebula
- 20 pomidorków koktajlowych
- 6 niewielkich pieczarek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKiełbasę pokrój kiełbasę w kawałki o długości 6 cm, ponacinaj delikatnie. Paprykę, pomidorki, kukurydzę i pieczarki umyj pod bieżącą wodą. Potnij na mniejsze kawałki, usuwając niejadalne elementy. Cebulę obierz i skrój w piórka. Oliwę z oliwek połącz z ziołami prowansalskimi, solidną szczyptą pieprzu i odrobiną soli.
- Grillowanie kiełbasy i warzywNa kawałku folii aluminiowej uformowanym w koszyczek z pokrywą umieść warzywa. Połącz je z aromatycznym tłuszczem, dokładnie smarując je przy tym wspomnianą mieszanką. Dorzuć kiełbasę i zamknij pakunek. Ułóż na rozgrzanym grillu i przyrządzaj przez 20-30 minut.
Jak podawać danie z grilla?
Przede wszystkim kiełbasa z warzywami musi by ciepła, lecz nie gorąca. Ja serwuję do niej świeży chleb razowy, ale warto też pokusić się o ugotowanie kaszy. Najszybciej zrobisz drobny kuskus, który wymaga jedynie zalania wrzątkiem i odstawienia na chwilę pod przykryciem. Ta kaszka syci i może być zaserwowana z pomidorami i ogórkiem w formie pysznego tabbouleh. Jeśli masz czas i chęć możesz też upiec pyszne ziemniaki z rozmarynem.
Inne warianty kiełbasy grillowanej z warzywami
Kiełbasa z warzywami to danie wielosezonowe. W zależności od dostępności możesz zmieniać warzywa i w chłodniejsze miesiące dorzucać np. włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę lub seler. Do tego dania świetnie pasują też buraki. Wspomniane składniki trzeba tylko drobno pokroić, by były gotowe w tym samym momencie co kiełbasa.
Przygotowanie kiełbasy grillowanej może się oczywiście odbywać w piekarniku. Polecam rozgrzanie urządzenia do temperatury 180 stopni Celsjusza i sprawdzanie miękkości składników po około 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia.