Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach
Jogurtowe placki z cukinii dosłownie rozpływają się w ustach. To zdrowe placuszki, które można zajadać na śniadanie, obiad albo kolację. Są bardzo delikatne, a jednocześnie to prawdziwa bomba dobrych dla zdrowia składników. Ja do swoich placków dodałam jeszcze jarmuż, który zmiksowałam z jogurtem, ale jeśli nie masz jarmużu, możesz śmiało zastąpić go natką pietruszki.
Jak zrobić jogurtowe placki z cukinii?
Zrobienie placków z cukinii nie jest skomplikowane i bardzo polecam ten przepis. Odkąd zrobiłam takie placki pierwszy raz, robię je niemal zawsze, kiedy tylko mam w domu cukinię (można wykorzystać każdą: zarówno żółtą, jak i zieloną). Placki mają piękny, zielony kolor za sprawą jarmużu, który należy zmiksować z jogurtem i oliwą. Jarmuż to jedno z najzdrowszych zielonych warzyw, więc warto go włączać do swojej codziennej diety. Zawiera duże ilości błonnika i witamin, przede wszystkim witaminy C, K oraz witaminy z grupy B, oprócz tego dostarcza organizmowi magnez, żelazo, cynk i fosfor.
Placuszki nie zawierają grama mąki pszennej – są zrobione na bazie zdrowej mąki owsianej. Taką mąkę znajdziesz w marketach na półkach ze zdrową żywnością, ale możesz zrobić ją także samodzielnie: wystarczy zmiksować płatki owsiane na pył.
Przepis: Jogurtowe placki z cukinii
Lekkie i puszyste placuszki warzywne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 278 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 2 gałązki jarmużu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 5 czubatych łyżek mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników
- Robienie placków
Jak podawać jogurtowe placki z cukinii?
Uwielbiam te placki za ich uniwersalność. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację, mogą być też doskonałą przekąską w środku dnia. Ja lubię jeść je z odrobiną naturalnego jogurtu, zawsze też podaję do nich świeże warzywa, np. sałatkę, albo ogórki czy pomidory. Do placków w wersji obiadowej można podać dowolny sos na ciepło (mięsny lub warzywny).
Ja ostatnio takie placki zapakowałam w pojemnik i zabrałam na całodniowy wypad nad morze (bardzo dobrze smakują na zimno, jako wygodna przekąska do ręki). To doskonały posiłek nie tylko na podróż, ale też do pracy.