Wrzucam składniki do słoika i potrząsam. Ta sałatka z ogórków smakuje rewelacyjnie
Wstrząśnięte, niemieszane – to skojarzenie z jednym z najsłynniejszych cytatów z Jamesa Bonda nasuwa się samo. Wstrząśnięte ogórki to zaskakujący przepis na sałatkę z ogórków, który doskonale znają niemieckie gospodynie pamiętające czasy NRD. Teraz przypomniał ją niemiecki serwis Berliner Kurier. Sekretem wstrząsanej sałatki są pikantne przyprawy z obowiązkową gorczycą, a sposób wykonania jest wręcz banalny. Nie bez powodu Niemcy nazywają ją również szybkimi ogórkami czy błyskawicznymi ogórkami.
Wstrząsana sałatka z ogórków
Do zrobienia sałatki wykorzystaj duży słoik lub zamykany pojemnik. Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą na piknik lub imprezę przy grillu. Jeśli wykorzystujesz ogórki gruntowe, weź ich więcej (proporcje podane są na średniej wielkości ogórki szklarniowe).
Przepis: Wstrząsana sałatka ogórków
Szybka sałatka ze świeżych ogórków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 3 ogórki
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki nasion gorczycy
- pieprz
- chili
- 3 gałązki świeżego koperku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ogórkówOgórki obierz i pokrój na plasterki lub w kostkę. Koperek posiekaj.
- Robienie sałatkiOgórki, koperek i resztę składników przełóż do dużego słoika. Potrząśnij energicznie kilka razy i włóż słoik na co najmniej godzinę do lodówki.
Do sałatki możesz dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek. Nasiona gorczycy możesz zastąpić musztardą z całymi ziarenkami gorczycy, jednak wówczas dodaj o połowę mniej octu. Sałatkę robi się szybko, jednak dobrze jest, aby postała w lodówce minimum 1-2 godziny. Wówczas smaki idealnie przejdą. Przed podaniem należy znowu potrząsnąć słoikiem.
Wstrząsana sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem do obiadu i z powodzeniem zastąpi tradycyjną polską mizerię na śmietanie. Pikantne ogórki świetnie pasują do mięs, tłustych kiełbas grilla, szaszłyków czy grillowanej kaszanki. Ale to też dobra sałatka do lekkich dań (warto zwrócić uwagę, że jest niskokaloryczna, więc śmiało mogą po nią sięgać osoby na dietach redukcyjnych). Będzie pasowała do chudych mięs – np. pieczonej piersi z kurczaka, ale też do ryb. Doskonale skomponuje się z pieczonymi lub grillowanymi ziemniakami. W wersji wegetariańskiej proponujemy podać ją właśnie w towarzystwie pieczonych ziemniaków i grillowanego sera halloumi.