Nacinam filet kurczaka i napełniam go pysznym farszem. Lepszego obiadu nie zjesz w restauracji
W mojej kuchni często sięgam po filet z piersi kurczaka. Dlaczego? Bo jest łatwo dostępny i stosunkowo tani, a moja rodzina uwielbia potrawy z tego delikatnego mięsa. Najszybciej robi się filet z kurczaka na patelni, tu jednak trzeba pilnować mięso, by się nie przypaliło. A wymyślone przeze mnie ostatnio drobiowe kieszonki w zasadzie robią się same. Oczywiście muszę przygotować farsz i napełnić nim mięso, ale to zajmuje dosłownie chwilę. Potem od zjedzenia pysznego obiadu dzieli nas już tylko pół godziny. To czas, gdy filet piecze się w piekarniku.
Czym można nadziać filet z piersi kurczaka?
Filet z kurczaka jest delikatnym w smaku mięsem, które dobrze komponuje się zarówno z łagodniejszymi, jak i z bardziej wyrazistymi dodatkami. Do jego nadzienia doskonale nadają się rozmaite sery, np. twarogowy, mozzarella, ricotta, feta czy pleśniowy. Warto połączyć je z warzywami, np. szpinakiem, pomidorami świeżymi lub suszonymi, a także z warzywami grillowanymi. Oczywiście farsz do drobiowych kieszonek można też zrobić np. z samych suszonych pomidorów i pestek słonecznika albo z szynki i żółtego sera. Każdy z tych farszów nie tylko podniesie smak drobiowego mięsa, ale też doda mu większej soczystości.
Jak przygotować drobiowe kieszonki z pysznym farszem?
Nadzienie do drobiowych kieszonek robię z dodatkiem świeżego szpinaku, ale można też użyć mrożonych liści. By farsz miał bardziej wyrazisty aromat podsmażam szpinak z czosnkiem. Jednak w przygotowaniu nadziewanego fileta z kurczaka największe znaczenie ma odpowiedni czas pieczenia. Mięsa tego nie można bowiem przepiec, bo stanie się suche i niesmaczne.
Przepis: Drobiowe kieszonki
Filet z piersi kurczaka nadziewany twarogiem i szpinakiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- czosnek granulowany
- mielona papryka
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera ricotta lub twarogu np. sernikowego
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 50 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy natnij dość głęboko z boku. Mięso oprósz solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Skrop olejem.
- Przygotowanie farszuLiście szpinaku opłucz, osusz, oberwij ogonki. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak, chwilę go przesmaż. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu, duś 5 minut, przestudź. Szpinak dodaj do sera ricotta, wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Nadziewanie i pieczenie kieszonekŻaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Ułóż w nim na stojąco filety z piersi kurczaka, tak, by nacięcia znalazły się u góry. Każde nacięcie napełnij farszem. Porcje kurczaka posyp startą mozzarellą. Naczynie przykryj. Kieszonki piecz ok. 30 minut w 180-190 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Do farszu z ricotty i szpinaku można też dodać trochę sera feta lub pleśniowego dla zaostrzenia smaku.
Z czym najlepiej podać drobiowe kieszonki?
Drobiowe kieszonki z farszem z ricotty i szpinaku dobrze będą się komponować z różnymi dodatkami. Jednym z lepszych wyborów są gotowane lub pieczone, młode ziemniaki. Całkiem dobrze mięso to zagra z ugotowanym na sypko ryżem (spróbujcie mieszanki ryżu białego i dzikiego), a nawet z makaronem. Dopełnieniem tego dania powinna być surówka. Może to być kompozycja młodej kapusty i marchewki lub kapusty i ogórka. Smacznym dodatkiem będzie też zielona sałata.