Szakszuka to pomysł nie tylko na śniadanie. Polecam prosty przepis na szybkie danie
Jeżeli szukasz pomysłu np. na weekendowe śniadanie, to zaproponowany przeze mnie przepis na szakszukę będzie idealnym wyborem. Szakszuka to potrawa, która pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Uwielbiam ją, ponieważ do jej przygotowania, wystarcza mi zaledwie kilkanaście minut. Najczęściej też mam w lodówce składniki, które są potrzebne, aby przyrządzić to wyjątkowo proste i przepyszne danie. Sekret idealnej szakszuki tkwi w doborze ziół i przypraw, które odpowiadają za wyjątkowe walory smakowe tej potrawy.
Czym jest szakszuka?
Oryginalna szakszuka to jajka sadzone w pikantnym sosie pomidorowym, którego smak można podbić, dodając świeżą paprykę i paprykę mieloną. Potrawa zachwyca wyrazistym smakiem przypraw, który idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym aromatem dojrzałych pomidorów oraz papryki, a także delikatnym smakiem jajek. Oryginalny przepis podstawowy na szakszukę można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki np. wędlinę, grzyby, ser feta i ulubione warzywa. Gotowa szakszuka posypywana jest posiekaną kolendrą i podawana ze świeżym pieczywem, ale doskonale smakuje także z domowymi grzankami czosnkowymi. Jeśli szakszuka ma stanowić danie obiadowe, to warto podać ją kaszą kuskus – to idealne połączeni.
Przepis: Szakszuka
Szakszuka to przyjemnie rozgrzewające i dodające energii danie. Ma wiele wariacji i łatwo je modyfikować. Na przykład świeże pomidory bez problemu zastąpisz dwiema puszkami całych pomidorów bez skórki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 6 świeżych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
- PrzygotowanieCebulę obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pokrój papryczkę chili i posiekaj czosnek. Pomidory umyj, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- SmażenieNa patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj paprykę. Smaż chwilę i dodaj papryczkę chili oraz czosnek. Smaż przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pomidory na patelnię i wymieszaj. Gotuj, aż sos się zredukuje – woda z pomidorów musi odparować. Sos powinien zgęstnieć po około 5-6 minutach gotowania na większym ogniu.
- PrzyprawianieGdy sos zgęstnieje, dodaj szczyptę soli, pieprz czarny, pieprz cayenne, kmin, paprykę w proszku, oregano i szczyptę gałki muszkatołowej.
- SerwowanieBezpośrednio przed podaniem rozgarnij sos pomidorowy i w wolne miejsca wbijaj jajka. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż białko się zetnie. Jeżeli nie lubisz bardzo lejącego się żółtka, to możesz przykryć patelnię pokrywką, wtedy jajko się zetnie. Posyp całość posiekaną kolendrą (ewentualnie natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem – wedle uznania lub dostępności składników). Tradycyjnie szakszuka jest podawana na gorąco, często bezpośrednio z patelni, w której była gotowana.
Z powyższych składników można przygotować szakszukę dla 4 osób – na jedną osobę przypada jedno jajko z sosem pomidorowym. Na talerz wyłóż jajko w pomidorowym sosie. Na śniadanie lub kolację szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Danie to zyskało popularność na całym świecie, szczególnie wśród miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, chociaż są też wersje z mięsem. Warto wiedzieć, że szakszuka ma różne warianty, w zależności od regionu. Mogą one zawierać dodatkowe składniki, takie jak mięso mielone, pikantne kiełbasy lub różne warzywa.