Zamiast polskiej jarzynowej, na Święta robię japońską sałatkę ziemniaczaną. Dokładkom nie ma końca
Na pierwszy rzut oka widać, że to sałatka ziemniaczana, ale znacznie różni się od europejskich wersji. Jej podstawą są kremowe, częściowo ugniecione ziemniaki. Całą robotę robią tu oszczędne dodatki, dzięki czemu całość urzeka niezwykłym smakiem.
Jak zrobić japońską sałatkę ziemniaczaną?
Wybieram do niej mączyste ziemniaki typu C, które łatwo rozpadają się po ugotowaniu. W tym daniu trzeba lekko je rozgnieść, dokładając jajka na twardo. Można również posiekać je oddzielnie. Mieszankę uzupełniają proste produkty – świeży ogórek, marchewka, cebula i szynka.
Aby potrawa nie była wodnista, kroję ogórka w cienkie plasterki, solę i dokładnie odciskam. W specjalny sposób przygotowuję także cebulę. By złagodzić jej smak, moczę ją krótko w zimnej wodzie, a potem osączam. Natomiast marchewkę podgotuję na parze, choć można użyć też surowej. Jeśli chodzi o szynkę, sprawdza się ta konserwowa, ewentualnie drobiowa.
Do oryginalnej sałatki potesara dodaje się dressing na bazie japońskiego majonezu z odrobiną octu ryżowego i ostrej musztardy. Majonez ten nosi nazwę kewpie i jest produkowany na samych żółtkach. Można kupić go w supermarketach albo zamówić przez internet. Podobny sos można również zrobić w domu – sposób podaję dalej. Danie wyjdzie smaczne nawet z polskim majonezem, który zawiera mało octu. Widziałam ponadto przepisy, gdzie zastępuje go kremowy serek, ale takiej wersji nie próbowałam.
Przepis: Japońska sałatka ziemniaczana
Pyszne połączenie gotowanych ziemniaków z warzywami w azjatyckim stylu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 249 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg małych ziemniaków
- 200 g zielonego ogórka
- 120 g cebuli cukrowej
- 200 g marchewki
- 150 g szynki w plasterkach
- 4 jajka na twardo
- 180 g majonezu na żółtkach
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka cukru
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówWyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach do miękkości, co zajmuje około 20 minut. Następnie ostudź je i obierz, gdy tylko trochę przestygną. Umieść je z powrotem w garnku i ugnieć połowicznie za pomocą tłuczka do ziemniaków, zostawiając duże kawałki. Wlej połowę octu ryżowego, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Mieszanie sosuPołącz majonez z resztą octu, musztardą i cukrem, dodaj biały pieprz i sól.
- Szykowanie składnikówPokrój ogórka ze skórką na cieniutkie plasterki, oprósz szczyptą soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odlej płyn, przepłucz je i odciśnij nadmiar wody. Cebulę pokrój na cienkie półplasterki, opłucz i włóż na 5-10 minut do zimnej wody, po czym osącz. Marchewkę obierz, pokrój wzdłuż na 4 ćwiartki i ugotuj na parze lub w małej ilości wody, aż zmiękną. Odsącz je i pokrój w plasterki. Szynkę potnij w kwadraty, a jajka posiekaj.
- Łączenie sałatkiUmieść ziemniaki i przygotowane składniki w misce, dołóż sos i wymieszaj delikatnie całość za pomocą drewnianej łyżki.
Jak zrobić majonez z żółtek?
Do jego przygotowania nie trzeba używać surowych żółtek, bo można sięgnąć po te ugotowane – ale nie przegotowane, czyli bez sinej obwódki. Na porcję potrzebną do japońskiej sałatki biorę 3 żółtka, 150 ml oleju rzepakowego, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżkę musztardy.
Najpierw ucieram żółtka z musztardą, sokiem cytrynowym i trzema łyżkami oleju, a gdy składniki się połączą, ubijam dalej i dolewam porcjami olej, aż się skończy lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Do smaku dorzucam standardowo sól i pieprz (może być biały, bo go nie widać), natomiast kolor poprawiam szczyptą kurkumy.