Smarowidło zdrowsze od masła. Jest pyszne, pełne dobrych tłuszczów i minerałów

Dodano:
Pasta z awokado i pestek dyni Źródło: Shutterstock / Pablo Morales Food
Ta pasta dba o moje serce od samego rana. Miksuję ją z pysznych składników z mnóstwem korzystnych związków. Wystarczy kilka łyżek na świeżym pieczywie, by dobrze zacząć dzień.

Gdy smaruję kanapki tą pastą, wzbogacam je w znacznie zdrowsze tłuszcze niż te z masła. To głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi, a wspierają je w tym kwasy omega. Połączenie użytych produktów to przeciwzapalna mieszanka bogata w magnez, cynk, żelazo i potas, a także witaminy E, K i z grupy B.

Jak zrobić pastę z awokado i pestek dyni?

Podstawą kompozycji jest miękki owoc awokado, który łatwo się blenduje i ma przyjemny orzechowy smak. Drugi główny składnik to pestki dyni, które rozdrabniam wstępnie przed zmiksowaniem smarowidła.

Z dodatków używam soku z cytryny, świeżego czosnku i sosu sojowego, który zawiera naturalne substancje wzmacniające smak. Podkręca go ponadto oliwa z oliwek extra virgin, którą wykańczam też danie. Na koniec posypuję je ostrą papryką, ale jeśli ktoś nie lubi tej przyprawy, może z niej zrezygnować.

Przepis: Pasta z awokado i pestek dyni

Kremowe i pełne smaku smarowidło do pieczywa ze zdrowych składników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
194 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 80 g pestek dyni (około 2/3 szklanki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta ostrej papryki w płatkach lub proszku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie pestekWłóż pestki do rozdrabniacza lub malaksera, wlej 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i sos sojowy, po czym zmiksuj na dość gładką pastę.
  2. Blendowanie pastyPrzeciśnij czosnek przez praskę i obierz awokado. Dodaj te składniki do pestek i zblenduj wszystko razem, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj pastę polaną pozostałą łyżką oliwy i oprószoną papryką.

Pasta z awokado i pestek dyni – wskazówki

Smarowidło smakuje jeszcze lepiej, gdy wykorzystam do niego prażone pestki dyni. Nigdy jednak nie podgrzewam ich na patelni, bo to prosty sposób na przypalenie i utratę wielu cennych związków. Zamiast tego rozsypuję je na blaszce pokrytej pergaminem i piekę w stu stopniach przez około 40 minut, mieszając co najmniej raz za pomocą łopatki. Dokładny czas w piekarniku zależy od ilości pestek. Są dobre, gdy przyjemnie pachną, a po przełamaniu mają lekko ciemniejszy środek.

Tak przygotowaną dynię łatwiej też rozdrobnić. Gdy zepsuł mi się malakser, używałam do tego celu kuchennego wałka. Wkładałam pestki między dwa arkusze pergaminu i miażdżyłam na drobne okruchy. Taka pasta nie jest już gładka, ale równie dobra w smaku.

Jest też jeszcze inna metoda. Nasiona można uprzednio namoczyć, najlepiej zalewając je zimną wodą i wstawiając na noc do lodówki. Po zmiksowaniu są bardziej kremowe – tak samo, jak pasta, przy czym całość wychodzi nieco rzadsza.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...