Zamiast smażyć, piekę i mam śniadanie bez wysiłku. Ten placek jajeczny syci na wiele godzin

Dodano:
Omlet Denver z piekarnika Źródło: Shutterstock / from my point of view
Zamiana patelni na piekarnik to wygodny sposób na omlet i spora oszczędność pracy. Na śniadanie często robię wersję, która sprawdza się jako cały posiłek. Prosta receptura i szybkie wykonanie, a efekt zachwyca.

Omlet w zachodnim stylu to połączenie jajek z szynką, papryką, cebulą i serem. Danie, którego nazwa pochodzi od amerykańskiego miasta Denver, ma też wersję pieczoną. Uwielbiam ją za smak i łatwy sposób przygotowania.

Jak zrobić pieczony omlet?

Na ten omlet nie trzeba ubijać białek, bo wystarczy roztrzepać całe jajka, co znacznie skraca przygotowanie. Łączę je z mlekiem i zalewam masą kostki gotowanej szynki, podsmażone warzywa i tarty cheddar lub żółty ser.

Do pieczenia najlepsza jest kwadratowa forma o boku 23 centymetry albo prostokątna o wymiarach 18 na 28 centymetrów, którą trzeba w środku natłuścić. W przepisie używam zwykle oliwy, ale można zastąpić ją masłem, najlepiej klarowanym.

Mój śniadaniowy placek jajeczny zapewnia niewiele kalorii, ale aż 15 gramów białka, dzięki czemu długo nie jestem po nim głodna.

Przepis: Pieczony omlet Denver

Omletowy placek z szynką i warzywami przygotowany w piekarniku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
222 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka gotowanej szynki w kostkach
  • 1/2 szklanki czerwonej papryki w kostkach
  • 1/2 szklanki zielonej papryki w kostkach
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar albo żółtego
  • 8 jajek
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNastaw piekarnik na 200 stopni. Posmaruj łyżeczką oliwy wnętrze formy i rozłóż kostki szynki. Rozgrzej resztę oliwy i podsmażaj cebulę z papryką przez około 4 minuty, aż zmiękną. Przełóż zawartość patelni do formy z szynką i posyp równomiernie serem.
  2. PieczeniePołącz mleko z jajkami na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, po czym wlej do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 22-25 minut, aż wierzch omletu się zarumieni.

Jak modyfikować omlet Denver

Najbardziej klasyczna postać tej potrawy to placek z patelni. Najpierw podsmaża się cebulę, paprykę i szynkę, a następnie wlewa masę jajeczną i smaży. Gdy spód się zetnie, a wierzch pozostanie lekko płynny, posypuje się go serem, a na koniec składa na pół, w trójkąt lub z dwóch stron do środka. W innej wersji jedną połowę nadzienia zalewa się jajkami, a drugą kładzie na omlet posypany serem przed jego złożeniem.

Do potrawy można użyć różnych składników, na przykład kiełbasy czy boczku zamiast szynki (surowy trzeba usmażyć), jak również pieczarek i innych warzyw niż cebula i słodka papryka. Sprawdzą się między innymi połówki pomidorków koktajlowych, kostki cukinii, plasterki ostrej papryczki, por, czosnek czy zblanszowane różyczki brokułu.

Ten omlet lubię podawać z plasterkami albo pastą z awokado, a także z sałatką z pomidorów z cebulą czy z sosem typu salsa. W najprostszej wersji posypuję go posiekanym szczypiorkiem i podaję z kleksem kwaśnej śmietany.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...