Ta kremowa pasta bez blendera robi u mnie furorę. Prosty jajeczny trik sprawia, że jest delikatna jak mus
Ryby to ważny składnik diety, ale wciąż jemy ich za mało. Gdy nie mam ochoty na filet z patelni czy piekarnika, biorę gotową rybę wędzoną i robię pastę na chleb. Ta jest wyjątkowa i zmienia proste kanapki w kulinarne dzieło sztuki.
Jak zrobić pastę z pstrąga i jajek?
Klasyczna receptura uwzględnia jajka ugotowane na twardo. Ja jednak smażę z nich delikatną maślaną jajecznicę. Z takim dodatkiem pasta jest wyjątkowo gładka i pyszna.
Główny składnik smarowidła to wygodny pstrąg wędzony na gorąco, który jest w pełni ugotowany. Filet rozdrabniam widelcami, usuwając ewentualne ości.
W przepisie potrzebne są też kremowy serek i majonez, które scalają bazę z posiekaną cebulą i ziołami. Całość doprawiam sokiem z cytryny, płatkami słodkiej papryki i dość grubo mielonym czarnym pieprzem. Taka kombinacja dodatków sprawia, że pasta elegancko prezentuje się na stole i świetnie smakuje.
Przepis: Pasta z pstrąga i jajek
Kremowa pasta z wędzonej ryby z jajecznicą na maśle.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 266 w każdej porcji
Składniki
- 250 g filetu z pstrąga wędzonego na gorąco
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 100 g serka śmietankowego
- 1 szalotka lub 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
- 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
- Smażenie jajekRozpuść masło na patelni, wbij jajka i lekko osól. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co pół minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną miejscami lekko płynne. Ostaw do wystygnięcia.
- Szykowanie składnikówW tym czasie posiekaj drobno cebulę. Podziel pstrąga na małe kawałki za pomocą dwóch widelców.
- Mieszanie pastyWymieszaj pstrąga z serkiem śmietankowym, majonezem, sokiem z cytryny, papryką, pieprzem i posiekanymi ziołami, dopraw do smaku solą. Dodaj jajecznicę i delikatnie połącz składniki.
Pasta z pstrąga i jajek – wskazówki
Tę wersję pasty z pstrąga nazywam luksusową, bo zawiera pełnotłusty nabiał. Gdy jednak zależy mi na lekkiej wersji, zastępuję kremowy serek taką samą porcję gęstego beztłuszczowego skyru naturalnego. Ten modny rodzaj jogurtu w pełni zasługuje na swoją popularność, bo jest niezwykle lekki i pełny białka.
Odchudzony wariant smarowidła dostarcza 219 kalorii w porcji, czyli aż o 47 kalorii mniej. Zapewnia też nieco więcej białka (ponad 21 gramów zamiast dwudziestu) i o 6 gramów tłuszczu mniej – 13,6 zamiast 19,6 gramów. To spore oszczędności.
Dlaczego warto jeść pstrąga?
To ryba o niskiej zawartości tłuszczu i bogata w białko. Stugramowa porcja wędzonego pstrąga zapewnia 117 kalorii i 20 gramów tego niezbędnego składnika, a przy tym niespełna 5 gramów tłuszczu.
Choć zawiera tylko niewielkie ilości kwasów omega-3, obfituje w witaminy z grupy B. Największe są dawki deficytowej witaminy B12, ale jest także sporo B3, B5 oraz witaminy D. Pstrąg stanowi też dobre źródło kluczowych związków mineralnych, zwłaszcza selenu i potasu.