Ta kremowa pasta bez blendera robi u mnie furorę. Prosty jajeczny trik sprawia, że jest delikatna jak mus

Dodano:
Pasta z pstrąga i jajek Źródło: Pixabay / mrlobster
Do tej pasty ze zdrowej ryby nie używam blendera, a jest delikatna i kremowa. Sekretem receptury jest nietypowe przygotowanie jajek. Gdy nakładam ją na pieczywo, nie potrzebuję już nic więcej.

Ryby to ważny składnik diety, ale wciąż jemy ich za mało. Gdy nie mam ochoty na filet z patelni czy piekarnika, biorę gotową rybę wędzoną i robię pastę na chleb. Ta jest wyjątkowa i zmienia proste kanapki w kulinarne dzieło sztuki.

Jak zrobić pastę z pstrąga i jajek?

Klasyczna receptura uwzględnia jajka ugotowane na twardo. Ja jednak smażę z nich delikatną maślaną jajecznicę. Z takim dodatkiem pasta jest wyjątkowo gładka i pyszna.

Główny składnik smarowidła to wygodny pstrąg wędzony na gorąco, który jest w pełni ugotowany. Filet rozdrabniam widelcami, usuwając ewentualne ości.

W przepisie potrzebne są też kremowy serek i majonez, które scalają bazę z posiekaną cebulą i ziołami. Całość doprawiam sokiem z cytryny, płatkami słodkiej papryki i dość grubo mielonym czarnym pieprzem. Taka kombinacja dodatków sprawia, że pasta elegancko prezentuje się na stole i świetnie smakuje.

Przepis: Pasta z pstrąga i jajek

Kremowa pasta z wędzonej ryby z jajecznicą na maśle.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
266 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g filetu z pstrąga wędzonego na gorąco
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 szalotka lub 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
  • 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Smażenie jajekRozpuść masło na patelni, wbij jajka i lekko osól. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co pół minuty, aż  białka się zetną, a żółtka pozostaną miejscami lekko płynne. Ostaw do wystygnięcia.
  2. Szykowanie składnikówW tym czasie posiekaj drobno cebulę. Podziel pstrąga na małe kawałki za pomocą dwóch widelców.
  3. Mieszanie pastyWymieszaj pstrąga z serkiem śmietankowym, majonezem, sokiem z cytryny, papryką, pieprzem i posiekanymi ziołami, dopraw do smaku solą. Dodaj jajecznicę i delikatnie połącz składniki.

Pasta z pstrąga i jajek – wskazówki

Tę wersję pasty z pstrąga nazywam luksusową, bo zawiera pełnotłusty nabiał. Gdy jednak zależy mi na lekkiej wersji, zastępuję kremowy serek taką samą porcję gęstego beztłuszczowego skyru naturalnego. Ten modny rodzaj jogurtu w pełni zasługuje na swoją popularność, bo jest niezwykle lekki i pełny białka.

Odchudzony wariant smarowidła dostarcza 219 kalorii w porcji, czyli aż o 47 kalorii mniej. Zapewnia też nieco więcej białka (ponad 21 gramów zamiast dwudziestu) i o 6 gramów tłuszczu mniej – 13,6 zamiast 19,6 gramów. To spore oszczędności.

Dlaczego warto jeść pstrąga?

To ryba o niskiej zawartości tłuszczu i bogata w białko. Stugramowa porcja wędzonego pstrąga zapewnia 117 kalorii i 20 gramów tego niezbędnego składnika, a przy tym niespełna 5 gramów tłuszczu.

Choć zawiera tylko niewielkie ilości kwasów omega-3, obfituje w witaminy z grupy B. Największe są dawki deficytowej witaminy B12, ale jest także sporo B3, B5 oraz witaminy D. Pstrąg stanowi też dobre źródło kluczowych związków mineralnych, zwłaszcza selenu i potasu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...