Zamiast sera biorę gęsty skyr i smażę lekkie placuszki. Znikają szybciej niż syrniki
Tradycyjne syrniki to placuszki z twarogu i mąki, popularnością cieszy się też wariant z serkiem wiejskim. Ja robię je całkiem bez sera, zastępując go najgęściejszym jogurtem. Wybieram skyr, który jest produkowany z odtłuszczonego mleka i obfituje w białko. Skyrniki z jego dodatkiem są odżywcze i sycą na długo, a jednocześnie świetnie smakują.
Jak zrobić lekkie syrniczki ze skyru?
Nie ma tu wielkiej filozofii, bo wystarczy połączyć składniki w dowolnej kolejności. Masa jest nieco rzadsza niż w oryginale, ale smaży się tak samo dobrze. Ma jednak nawet o połowę tłuszczu mniej i niemal tyle samo białka, co wersje serowe, czyli około 4 gramy w sztuce. Do ciasta na skyrniczki nie dokładam cukru ani dodatków słodzących, bo jem je ze syropami, konfiturami albo świeżymi owocami, bądź łączę z produktami wytrawnymi.
By przyspieszyć przygotowanie tej przekąski, używam równocześnie dwóch patelni – na pierwszej rumienię ją z jednej strony, a na drugiej przypiekam na odwrocie.
Przepis: Syrniczki ze skyru
Pyszne placuszki jak syrniki na bazie jogurtu islandzkiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 74 w każdej porcji
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g gęstego skyru 0% tłuszczu
- 2 jajka
- 2 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaPrzesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj skyr, jajka, łyżkę oleju i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połącz składniki.
- SmażenieRozgrzej patelnię z resztą oleju, nakładaj okrągłe porcje ciasta i smaż na dwóch patelniach po 2-4 minuty na stronę, aż placuszki będą zestalone i przyrumienione.
Serniczki bez twarogu i serka wiejskiego – wskazówki
Masę na nie można uszykować również z innych serów niż w klasycznym przepisie. Zamiennikiem może być między innymi ricotta, która dzięki wyższej zawartości tłuszczu zapewnia śmietankowy smak i kremową konsystencję syrniczków. By były bardziej zwięzłe, zwiększam ilość mąki w cieście do 120 gramów i dosypuje łyżkę skrobi ziemniaczanej. Taki placuszek dostarcza już 83 kalorie.
Alternatywą jest ponadto użycie pełnotłustego kremowego serka, z którym syrniczki wychodzą niezwykle gładkie. W przepisie biorę wtedy tylko jedno jajko i 130 g mąki pszennej. Serniczek ma podobna kaloryczność, co ten z ricottą.
Do ciasta można dodać otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy zamiast wanilii, a w słodszej, bardziej kalorycznej wersji dołożyć skórkę kandyzowaną lub lekko namoczone rodzynki.