Tę kremową pastę z tuńczyka robię w 15 minut. Na kanapkach znika do ostatniej łyżki
W mojej rodzinie pasty kanapkowe królują, bo to świetny sposób, by za każdym razem stworzyć coś zupełnie nowego, zmuszając do pracy kubki smakowe. Czasami pada na pastę z makreli, innym razem na kremowe smarowidło z tuńczyka – o nieco delikatniejszym smaku. Idealnie sprawdzi się na śniadanie i kolację. Taki przepis to dla mnie gwarancja szybkiego, pożywnego i naprawdę smacznego dodatku, który robię dosłownie w kwadrans.
Dlaczego warto jeść pasty kanapkowe z tuńczyka?
Tuńczyk to jedna z tych ryb, które często lądują w naszej kuchni, głównie w postaci konserw. Jestem fanem tuńczyka w puszce, ponieważ to szybki i prosty sposób na włączenie do diety zdrowych tłuszczów omega-3 (choć tuńczyk nie jest tak bogaty w te kwasy, jak typowe ryby tłuste – łosoś czy makrela) i sporej dawki białka. Pasty z tuńczyka są nie tylko smaczne, ale i pożywne – zapewniają energię i sytość na długi czas. To także uniwersalny składnik, który mogę z łatwością łączyć z jajkami, majonezem, szczypiorkiem i ulubionymi przyprawami, tworząc za każdym razem nieco inną, ale zawsze udaną wersję smarowidła do kanapek.
Jak przygotować kremową pastę z tuńczyka
Sekret udanej pasty tkwi w konsystencji i dokładnym odsączeniu ryby. Ja zawsze staram się, aby tuńczyk w sosie własnym lub oleju był naprawdę dobrze odciśnięty, bo tylko wtedy pasta będzie kremowa i nie „wodnista”. Jajka muszą być ugotowane na twardo, a następnie drobno posiekane – to one dodają paście objętości i aksamitnej struktury. Nigdy nie boję się również, dobrze doprawić pasty.
Przepis: Pasta z tuńczyka
Kremowa pasta z tuńczyka z puszki i gotowanych na twardo jaj
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka fileta z tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 3 jajka
- szczypior
- 3 łyżki majonezu
- papryka mielona ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie jajekJajka ugotuj na twardo, odcedź wodę, zalej je zimną wodą i pozostaw do wystygnięcia. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w plastry, a potem drobno posiekaj.
- Mieszanie składnikówFilet z tuńczyka osącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Przełóż do miski, dodaj posiekane jajka i szczypiorek. Wymieszaj z majonezem. Pastę dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.
Z czym oprócz pieczywa podawać pastę z tuńczyka?
Chociaż pasta z tuńczyka i jajek tradycyjnie ląduje na kromkach świeżego chleba, tostach czy chrupiących bułkach, ja często eksperymentuję i podaję ją na inne sposoby. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do jajek faszerowanych – wystarczy wyjąć żółtka i zmieszać je z pastą, a następnie napełnić połówki jaj. Znakomicie komponuje się też na krakersach oraz z surowymi warzywami. Można ją serwować z pokrojonymi w słupki marchewką, ogórkiem czy papryką, używając jako dipu. Moim ulubionym, nieco bardziej wykwintnym sposobem, jest podawanie jej na połówkach awokado lub jako dodatek do sałatek na bazie miksu sałat.