Gdy robi się zimno, mieszam 2 składniki i mam pastę, która stawia mnie na nogi. Kanapki znikają w minutę

Dodano:
Pasta śledziowa z burakami Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Gdy na dworze coraz zimniej, robię bardziej treściwe pasty do pieczywa. Ta ze śledziem i burakiem daje mi zastrzyk energii i składników wspierających odporność. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub z krakersami.

To połączenie składników jest bardzo popularne w sałatce. Ze śledzi, buraków, jajek i cebuli robię jednak coś innego. To smarowidło do pieczywa pachnie chrzanem i podkręca wszystkie kanapki. Jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale też błyskawiczne w przygotowaniu.

Jak zrobić pastę śledziową z burakami?

Zwykle robię ją na szybko, dlatego zamiast solonego śledzia wybieram gotowe płaty w oleju, których nie trzeba już moczyć. Nie przygotowuję też specjalnie buraków. Jeśli nie mam gotowanych czy pieczonych, kupuję w sklepie gotowe, obrane warzywo w folii.

Jeżeli ugotuję wcześniej jajka na twardo, zmiksowanie pasty trwa dosłownie kilka chwil. Nie gromadzę ich jednak na zapas, bo wolę poświęcić te dziesięć minut, by mieć świeże.

Wszystkie produkty łączy śmietana z majonezem, najlepiej lekkim. Smak mieszanki podkręca ocet balsamiczny, miód i chrzan, choć ten ostatni można dodać wedle gustu.

Przepis: Pasta śledziowa z burakami

Smaczne i treściwe smarowidło do pieczywa z płatami śledziowymi

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety śledziowe z oleju (400 g)
  • 4 jajka na twardo
  • 2 małe ugotowane buraki bez skórki
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrego chrzanu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOsącz porządnie śledzie i pokrój z grubsza razem z jajkami, burakami i cebulą.
  2. Blendowanie pastyUmieść przygotowane produkty w naczyniu, dołóż śmietanę, majonez, ocet, miód oraz chrzan, jeśli go używasz. Zblenduj na gładką pastę. Dopraw solą oraz pieprzem i najlepiej odstaw na co najmniej 15 minut dla wyrównania smaku.

Czy pasty rybne są zdrowe?

Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i składników mineralnych. Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, takie jak śledź, makrela, sardynka i łosoś. Są bogate w witaminę D i stanowią jedno z niewielu naturalnych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci DHA i EPA. Składniki te wspomagają układ odpornościowy, a najwięcej jest ich w makreli i właśnie w śledziach.

Choć do tej grupy zalicza się także tuńczyka, ma bardzo mało omega-3. Jako ryba pokaźnych rozmiarów gromadzi też więcej rtęci ze środowiska, przez co zaleca się jeść go w ilości nie większej niż 2-3 porcje tygodniowo (w sumie 200-300 gramów). Kobiety w ciąży powinny ograniczyć się do 1-2 porcji na tydzień (80-170 gramów), a dzieciom można podać tylko kilkadziesiąt gramów.

Do mojej pasty biorę płaty śledziowe ze słoika. Jednak ryby używane do smarowideł kanapkowych to najczęściej produkty z puszki. Wyściółka tych opakowań jest wykonana z tworzywa, które zawiera szkodliwe związki. Dlatego po puszkowane jedzenie warto sięgać najwyżej kilka razy w tygodniu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...