Zmieniam jeden drobiazg i zwykła sałatka z jajkami smakuje o niebo lepiej. Każdy prosi o dokładkę

Dodano:
Sałatka z jajkami przepiórczymi Źródło: Pexels / Cats Coming
Sałatka wygląda i smakuje ciekawiej, gdy dodaję do niej jajka przepiórcze. Mają nie tylko więcej witamin niż te kurze, ale są też bardziej aromatyczne. Wystarczy dobry sos czosnkowy, by wszyscy prosili o dokładkę.

Jajka od przepiórek japońskich są znacznie mniejsze od kurzych, dzięki czemu szybko się gotują. Mają intensywniejszy zapach i bardziej kremowe żółtko, którego zawierają więcej w porównaniu z białkiem. Szczególnie wdzięcznie prezentują się w kolorowych sałatkach takich, jak ta.

Czy jajka przepiórcze są lepsze od kurzych?

Jajka przepiórcze to bardziej odżywcza opcja. Zapewniają dwa razy więcej żelaza i witamin B2 oraz B3, a także o 3/4 większą dawkę witaminy B12 niż jaja kurze. Są nieco bogatsze w białko, tłuszcz i wapń, ale niestety także w kalorie i cholesterol. Choć niektóre źródła mówią o podobnej zawartości tego składnika, inne podają dwukrotnie wyższą wartość.

Miniaturowe jajeczka stanowią dobry wybór dla osób, które potrzebują skoncentrowanego źródła składników odżywczych. Są też badania sugerujące, że ich białko uczula rzadziej niż to z wersji kurzej.

Wady tych jajek to niewielki rozmiar i wyższa cena niż tych od kur. Jedna sztuka jest 4-5 razy mniejsza, więc potrzeba ich całkiem sporo na porcję posiłku. W przeliczeniu na sto gramów produktu te przepiórcze są zwykle 2-3 razy droższe.

Jak zrobić sałatkę z jajkami przepiórczymi?

Najpierw gotuję jajka na twardo. Sposób opisuję dalej, bo trzeba zachować sporą czujność. Gdy jednak nie mam tego produktu, używam 4 sztuk zwykłych jajek i kroję je w ćwiartki. Danie jest połączeniem sałaty lodowej i karbowanej z małym dodatkiem czerwonej kapusty, która daje chrupnięcie i akcent kolorystyczny. Używam także zielonego ogórka i surowej marchewki, które podbijają te cechy i smak mieszanki.

Składniki spaja sos na bazie śmietany z majonezem, sokiem z cytryny i świeżym czosnkiem. Całość jest jeszcze bardziej apetyczna, gdy dekoruję gotową sałatkę połówkami jajek.

Przepis: Sałatka z jajkami przepiórczymi

Lekki dodatek z surowych warzyw z miniaturowymi jajkami na twardo

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
16 min.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
153 w każdej porcji

Składniki

Na sos:

  • 100 ml gęstej śmietany 12% tłuszczu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Na sałatkę:

  • 18 jaj przepiórczych
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 zielonego ogórka
  • 1/2 szklanki porwanej sałaty karbowanej
  • 1/4 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/4 szklanki kukurydzy z puszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekWłóż jajka przepiórcze na łyżce do osolonego wrzątku i gotuj na małym ogniu 4 minuty, po czym przełóż za pomocą cedzaka do wody z lodem. Obierz w wodzie i dokładnie opłucz ze skorupek, a następnie rozkrój na połówki.
  2. Mieszanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę i wyciśnij sok z cytryny. Połącz je z pozostałymi składnikami sosu, dodając sól i pieprz do smaku.
  3. Szykowanie warzywPokrój na kawałki sałatę lodową, a obraną marchewkę i ogórka ze skórą potnij w cienkie plasterki lub półplasterki.
  4. Łączenie składnikówWłóż do miski sałatę lodową i karbowaną, marchewkę, ogórka, kapustę i kukurydzę. Polej sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj sałatkę z jajkami, dokładając po 9 połówek na porcję.

Jak długo gotować jaja przepiórcze?

Malutkie jajka łatwo jest przegotować, co zmienia ich wygląd i smak. Dlatego maksymalny czas to 4 minuty od włożenia do posolonego wrzątku. Ponieważ mają grubszą, twardszą i bardziej elastyczną błonę pod skorupką, nie pękają tak łatwo przy zmianie temperatury.

Ugotowane jajka trzeba od razu przełożyć do miski z bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Zapobiega to ich dalszemu gotowaniu i ułatwia obieranie. Nie jest ono takie szybkie, jak w przypadku jaj kurzych, ale pomaga trzymanie ich wtedy pod wodą. Aby ugotować jajka przepiórki na twardo, trzymam we wrzątku przez 3,5-4 minuty, a na półtwardo – przez 2,5-3,5 minuty. Natomiast gdy chcę zjeść je na miękko, skracam ten czas do 1,5-2 minut.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...