Ta sałatka ratuje mnie, gdy chcę szybko zjeść coś zdrowego. Taka prosta, a jaka smaczna
Ta potrawa zapewnia mi niezbędne białko, błonnik i witaminy. Kocham ją nie tylko za smak, ale też za szybkość przygotowania. Po takim posiłku lub przekąsce jestem najedzona przez wiele godzin i mam za sobą kolejną porcję warzyw z pięciu dziennie, które są zalecane dla zdrowia.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i ciecierzycą?
Biorę do niej cieciorkę z puszki i pierś z kurczaka, którą kroję i smażę na złoto z mieszanką curry. Sałatka jest jeszcze bardziej aromatyczna i zyskuje złoty kolor, ale równie dobrze można zrezygnować z przyprawy.
Połączenie tych składników to baza, dzięki której porcja potrawy dostarcza aż 23 gramy sycącego białka. Oba są dość neutralne w smaku, dzięki czemu dobrze komponują się z dodatkami.
Do sałatki używam papryki w trzech kolorach, ale jeden z rodzajów można zastąpić tym zielonym, albo użyć warzywa w jednej barwie. Dokładam do niej pomidora i sałatę lodową, dzięki czemu całość jest lekka i świeża. Porcja zapewnia przy tym zgrabną dawkę 5 gramów błonnika. Oczywiście wartości odżywcze dania mogą się różnić w zależności od użytych składników.
Mieszankę polewam sosem majonezowym, który podkręcam czosnkiem i oregano, choć czasem sięgam także po bazylię czy majeranek. Gdy łączę wszystko razem, mogę od razu wcinać danie, choć jeszcze lepsze jest po odstawieniu na co najmniej pół godziny.
Przepis: Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą
Pełne smaku, sycące danie na przekąskę albo lekki posiłek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 13 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki mieszanki curry
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 duży pomidor
- 1/2 główki sałaty lodowej
Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie kurczakaPokrój mięso w kostki o boku około 1,5 centymetra, oprósz curry, solą i pieprzem, po czym podsmaż przez 5-7 minut, aż się przyrumienią. Zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia.
- Szykowanie składnikówPrzeciśnij czosnek przez praskę i połącz z pozostałymi składnikami sosu, doprawiając go solą i pieprzem. Osącz ciecierzycę i pokrój paprykę w cienkie paski. Pomidora potnij w większe kostki. Na kawałki podobnej wielkości pokrój też sałatę.
- Mieszanie sałatkiUmieść w misce warzywa, cieciorkę i kurczaka, polej sosem i wymieszaj. Dopraw i odstaw na 30-60 minut dla wyrównania smaku.
Jakie warzywa pasują do sałatki z kurczakiem?
Do delikatnego drobiowego mięsa pasują chyba wszystkie warzywa. Jeśli chodzi o te świeże, to oprócz wykorzystanych w przepisie można wziąć cebulę, zielonego czy kiszonego ogórka, kapustę pekińską, szpinak, rukolę czy sałatę. Można użyć awokado, surowej marchewki czy selera naciowego.
W sałatce z kurczakiem sprawdzą się ponadto jarzyny pieczone i gotowane, jak na przykład buraki, dynia, bataty, czy podsmażone różyczki brokułu i kalafiora. Można też sięgnąć po przetwory, na przykład konserwowy groszek, kukurydzę czy paprykę, oliwki i kapary, jak również nasiona roślin strączkowych. Oprócz cieciorki to także fasola i soczewica.